Sala de sport a Liceului Coșbuc, închisă din 2018, intră în reparații. Licitație de 3 milioane euro

Sala de sport a Liceului Coșbuc, închisă din 2018, intră în reparații. Licitație de 3 milioane euro

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația de peste 12 milioane de lei pentru lucrări de consolidare la sala de sport a Colegiului Național „George Coșbuc”, închisă din 2018 din cauza unor fisuri la tavan. Ofertele pot fi depuse până la data de 6.02.2024.

Sala de sport de la Colegiul Național ”George Coșbuc” nu poate fi folosită încă din 2018, după ce conducerea școlii a observat că una dintre grinzile de susținere ale tavanului de la primul etaj s-a deformat. De atunci, cei 1.519 de elevi sunt nevoiți să improvizeze orele de sport în curtea scolii, iar în vreme de ploaie sau ninsoare stau în clasă sau pe coridoare.

Anul trecut, consilierii locali au alocat 15 milioane de lei (3 milioane euro), din bugetul local, pentru o serie de lucrări pentru ca sala de sport să fie adusă la standardele actuale. S-a luat în calcul chiar demolarea construcției și ridicarea unei noi săli de sport.

Așadar, în 11 luni, e nevoie de următoarele lucrări:

  • fundații noi pentru zona de consolidare, stâlpi metalici și consolidarea grinzilor din planșeul peste parter.
  • înlocuirea pereților din BCA de la etaj cu pereți ușori de tip sandwich cu izolație termică inclusă
  • refacerea integrală a finisajelor interioare și exterioare – pardoseli, pereți, învelitoare
  • refacerea instalațiilor electrice în totalitate
  • înlocuirea pereților externi de la etaj
  • consolidarea structurii de rezistență a clădirii

Cum s-a ajuns aici?

Construcția, inaugurată în 2014, a fost prezentată drept ”cea mai modernă sală de sport” din Cluj-Napoca și a costat 2,1 milioane de lei, fiind realizată din fondurile Primăriei Cluj-Napoca. Investiția, demarată în 2012 și finalizată doi ani mai târziu, este dotată cu tribune în care încap aproape 100 de spectatori, iar sala poate găzdui meciuri de baschet, handbal volei și chiar tenis.

În 2018, a fost însă închisă din pricina fisurilor apărute în tavan. 

Primăria Cluj-Napoca a comandat, în 2019, o expertiză care a indicat o deformație totală de 128 de milimetri a planșeului, iar pentru soluționarea acesteia s-a dispus montarea unei grinzi metalice de susținere a acoperișului, la distanțe cuprinse între 3 și 6 metri. De asemenea, au mai fost dispuse refacerea tuturor finisajelor realizat încă de la inaugurarea din 2014.

Firma care a făcut lucrarea în 2014, S.C.Conimet Impex S.R.L nu a vrut să vină să facă reparațiile, astfel că Primăria Cluj-Napoca s-a angajat că le va face din fondurile municipiului, iar apoi le va recupera de la constructor, pe calea instanței (n.red. Până acum nu s-a soluționat acest pas.). 

În consecință, primarul Emil Boc anunța, în 2019, alocarea a 6 milioane lei pentru reparații, conform devizului realizat de proiectantul Asocierea SC Rheinbrucke SRL (lider) – SC Ronoaqua SRL – SC Artehnis SRL – SC Civil Speed SRL – SC Sellm SRL. Contractul cu această asociere a fost reziliat pentru întârzieri la "documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI); documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC)''. 

Ulterior, în 2021, Primăria a încheiat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru consolidarea sălii de sport cu Tomoroga Construct SRL. Pe parcursul derulării etapei de elaborare a proiectului tehnic, s-a impus extinderea investigațiilor efectuate la momentul expertizei inițiale (deformație mare a planșeului peste sala de sport) analizarea și investigarea stării tehnice a fundațiilor construcției. În acest sens a fost elaborată o nouă expertiză tehnică prin care s-a propus consolidarea ansamblului structural. Tomoroaga Construct are sediul în Bistrița-Năsăud și a câștigat licitația pentru restaurarea Castelului Banffy din Răscruci. Proiectarea a fost realizată de firma clujeană Arhi Beast SRL. 

Acum, a fost nevoie de actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidarea sălii de sport din incinta Colegiului Național „George Coșbuc”. Suma alocată este de 15 milioane lei, adică 3 milioane euro, de la bugetul local. 

Comenteaza