Sancţiuni pentru întârzieri la construcţia bazelor sportive

Sancţiuni pentru întârzieri la construcţia bazelor sportive
Inspectoratul Judeţean în Construcţii a verificat cele 44 de lucrări de infrastructură din Cluj finanţate prin Ordonanţa 7/2006 privind dezvoltarea infrastructurii în spaţiul rural.

Bazele sportive cu finanţare guvernamentală care se amenajează în 22 de comune clujene au probleme cu modul de executare a lucrărilor. Inspectorii în construcţii au raportat ieri, în şedinţa Colegiului Prefectural Cluj, că au dispus 30 de măsuri de remediere a lucrărilor şi au aplicat două sancţiuni. Prefectul Florin Stamatian a cerut monitorizarea mai atentă a lucrărilor, mai ales a celor care sunt realizate în proporţie mai mică de 50% sau care nu au început. Primarii spun că au dificultăţi cu asigurarea cofinanţărilor şi de aceea ritmul lucrărilor este unul săzut.

Directorul executiv al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Cosmin Rus, a explicat că în judeţ sunt 44 de astfel de lucrări (alimentare cu apă, canalizare, extinderi, poduri şi podeţe şi baze sportive - n. red.) care se execută, dintre care 25 sunt finalizate. Cele mai multe nereguli s-au constatat în cazul lucrărilor la bazele sportive. "Există 22 de lucrări de execuţie a unor baze sportive dintre care zece nu au fost atacate sau sunt la sub 50% pe partea de execuţie. Am descoperit multe neconformităţi şi am dispus 30 de măsuri de remediere a problemelor de către constructori. Am aplicat şi două sancţiuni în cazul comunelor Jichişul de Jos şi Vad. Nu ştiu exact valoarea amenzilor, dar sunt undeva la câteva mii de lei. În cazul alimentării cu apă, al canalizării, podurilor şi podeţelor, lucrurile merg, în general, bine, fiind identificate doar probleme minore", a spus Rus.

În cazul bazelor sportive, lucrările de execuţie nu au început în comunele Bonţida, Iara, Poieni, Suatu, Petreştii de Jos şi sunt la sub 50% în comunele Cămăraşu, Corneşti, Frata, Geaca, Sînpaul şi Valea Ierii.

Prefectul Florin Stamatian a solicitat reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean în Construcţii să verifice şi graficele de execuţie a lucrărilor, pentru a se asigura că primăriile care au început mai au timp să execute lucrări de calitate, dar şi pentru a identifica eventualele probleme care împiedică primăriile să demareze lucrările şi să acceseze banii guvernamentali. "Ceea ce aţi verificat dumneavoastră impietează asupra decontării banilor, însă noi vrem să ştim dacă există întârzieri la execuţie şi ce probleme sunt, ca să ne asigurăm că primăriile accesează banii guvernamentali", a cerut Stamatian.

Primarii din judeţ nu se grăbesc să termine lucrările la bazele sportive deoarece este dificil să asigure cofinanţarea. De exemplu, la Sînpaul, primarul Ovidiu Colceriu (PNL) a spus că baza sportivă este sub 50% realizată deoarece banii de la guvern vin în tranşe, iar constructorul nu are capacitatea financiară de a susţine lucrările care să-i fie decontate ulterior. "Nici constructorul nu se mişcă foarte bine, nici noi nu putem asigura cofinanţarea şi mizăm pe banii de la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, de la rectificarea bugetară. În primă fază, vrem să facem terenul de sport şi vestiarele, iar apoi vom face tribuna şi celelalte funcţiuni, în funcţie de bani. Proiectul este în valoare de 700.000 de lei, dintre care 400.000 de lei vin de la guvern, iar restul trebuie să-l punem noi. Mai avem şi alte priorităţi în comună, de aceea lucrurile se mişcă mai greu", a explicat Ovidiu Colceriu. Primarul a atras atenţia că există multe lucrări pe care comunele clujene le au contractate pe ordonanţa 7 şi că acestea merg mai greu, pentru că bugetele locale sunt sărace şi că interesul este ca lucrările să dureze cât mai mult pentru ca să se poată face plăţile către constructori.

Ioan Pîrv (PDL), primarul din Petreştii de Jos, a declarat că baza sportivă din comună se va executa în două etape, termenul de finalizare fiind de doi ani. "Nu am început lucrarea din cauza vremii, dar o să ne apucăm. Anul trecut am contractat un constructor şi am plătit un avans pentru a-şi procura materialele pentru organizarea de şantier. În prima etapă, anul acesta vom amenaja terenul, iar la anul vom face împrejmuirile şi tribuna", a spus Pîrv.

Primarul din Vad, David Prunean (PNL), spune că lucrarea de amenajare a bazei sportive este avansată, dar nu ştie exact dacă va fi terminată anul acesta. "Am lăsat pentru următoarea rectificare a bugetului CJ solicitarea de a ne mai da nişte fonduri pentru cofinanţarea bazei sportive. Ştiu că au fost nişte probleme cu fazele determinante de lucrări, dar, în mare, pot să vă spun că am fost felicitaţi că suntem foarte avansaţi faţă de alte primării. Nu ştiu dacă vom termina toată lucrarea anul acesta pentru că mai avem şi alte priorităţi (proiecte de infrastructură - n. red.) pe care trebuie să le susţinem din buget", a subliniat Prunean.

Ultima alocare guvernamentală

Guvernul a alocat în toamna lui 2010 peste 2,4 milioane de lei pentru lucrările la bazele sportive din judeţ. Au primit finanţări comunele Aghireş, Izvoru Crişului, Geaca, Valea Ierii, Petreştii de Jos, Vultureni, Vad, Sînpaul, Poieni, Mihai Viteazu şi municipiul Turda. Din cele 22 de baze sportive ce se amenajează la Cluj doar patru au fost finalizate.

 

Comenteaza