Scandal cu miză de 3,5 milioane de euro în Consiliul Județean | S-au împărțit banii pentru orașe și comune, prilej de ceartă între PSD şi PNL

Scandal cu miză de 3,5 milioane de euro în Consiliul Județean | S-au împărțit banii pentru orașe și comune, prilej de ceartă între PSD şi PNL

PSD Cluj susține că decizia luată de plenul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj discriminează localitățile conduse de primari social-democrați, care ar fi primit mai puțini bani.

Consilierii judeţeni au aprobat luni proiectul de hotărâre privind nominalizarea sumelor din impozitul pe venit pe unități administrative-teritoriale. Nu mai puțin de 3,5 milioane de euro (16.430.010 de lei încasați suplimentar din impozitul pe venit) vor fi repartizați localităţilor din judeţ. 

Conform proiectului de hotărâre, cele mai mari sume ajung la Huedin (299.000 lei - primar PNL), urmat de Dej (primar PSD), Gherla (primar PSD) și Turda (primar PSD) - 293.000 lei fiecare. Câmpia Turzii, cu primar PNL, primeşte cel mai puţin dintre toate oraşele, 233.000 de lei

În ceea ce privește comunele, cei mai mulți bani merg spre Izvorul Crișului (primar UDMR), Mihai Viteazu (UDMR), Moldovenești (UDMR), Săvădisla (UDMR), Sâncraiu (UDMR),, Unguraș (UDMR). Fiecare dintre aceste comune vor primi câte 275.000 lei.

Proiectul a fost aprobat cu 24 de voturi "pentru", 5 abțineri, iar 2 persoane nu au votat. Consilierul PSD Vladimir Mătușan a cerut explicații în plen referitoare la modul în care a fost făcută această repartizare a banilor, însă președintele CJ Cluj nu i-a oferit niciun răspuns.

"Care este până la urmă criteriul? Văd că și acum primăriile care au primari PSD sau la care a câștigat PSD au aceeași sumă, iar restul fluctuează. Nu mi se pare normal, pentru că, indiferent dacă suntem consilieri județeni cu domiciliul în Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, ar trebui să găsim o formulă ca toți cetățenii acestui județ să fie egal reprezentați sau să găsim niște criterii în baza cărora fiecare UAT de la noi din subordine să primească fondurile necesare pentru a-și dezvolta proiectele. Este o problemă pe care deja de 3 ani nu am rezolvat-o", s-a adresat Mătușan colegilor din CJ.

Nemulțumirea legată de distribuția sumelor a fost exprimată și de președintele PSD Cluj, Horia Nasra, printr-un comunicat trimis redacției ZIUA de CLUJ.

"Astăzi, maşina de vot a majorităţii liberale din CJ Cluj a recidivat fiind complice la mizerabila împărţire a sumelor din impozitul pe venit pe UAT-uri", a susținut Nasra. Potrivit acestuia, Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj, și primarul Emil Boc ar fi complici pentru că "pun la rându-le umărul la subfinanţarea a treizeci de comune clujene, doar pentru că în acele localităţi nu s-au votat candidaţii PNL la alegerile locale".

"Chiar dacă Guvernul României a alocat în mod echilibrat sute de milioane de lei UAT-urilor din Cluj prin Programul National de Dezvoltare Locală, indiferent de culoarea carnetului de partid, finanţând chiar şi creşele şi podurile lăudărosului Emil Boc, în judeţul Cluj, PNL din punct de vedere administrativ a rămas în anii '90. 

Sigur, ce ne mai poate surprinde la liderii PNL Cluj, care fiind campioni la populism nu au susţinut nici cererile propriilor primari, privind Codul Administrativ şi alte doleanţe enunţate în ultimii doi ani. Ce ne mai poate surpinde la modul cum e condus CJ? Absolut nimic! De la distrugerea unor societăţi din subordine şi până la nerealizarea promisiunilor din campania electorală, instituţia a ajuns într-un top al ruşinii naţionale", a declarat deputatul Horia Nasra.

DESCARCĂ AICI LISTA CU SUMELE PRIMITE DE PRIMĂRIILE DIN JUDEȚ

Comenteaza