Scandal între un deputat clujean şi şeful CJ Cluj pe tema centrului ecologic de deşeuri

Scandal între un deputat clujean şi şeful CJ Cluj pe tema centrului ecologic de deşeuri
Deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru a cerut premierului Mihai Tudose să trimită corpul de control la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Cluj, care să verifice deficienţele apărute în implementarea acestui proiect. Şeful Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a criticat vehement solicitarea deputatului.

Deputatul clujean a amintit că acest proiect cu finanţare europeană, care cuprindea şi închiderea vechilor rampe de gunoi neconforme din judeţ, precum cea de la Pata Rât, ar fi trebuit să fie gata acum patru ani.

"Datorită implementării dezastruoase, întârzierilor foarte mari și incompetenței contractanților și responsabililor de proiect, această componentă a proiectului nu este finalizată nici în prezent, iar costurile neeligibile pentru realizarea lucrărilor au atins cote alarmante.

Problemele întâmpinate în cadrul acestor proiecte au fost agravate recent datorită unei alunecări de teren în data de 22.07.2017, care a determinat dislocarea unui volum de maxim 20% din depozitul de deșeuri, ducând la contaminarea mediului situație constatată de către Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Cluj, și de către Apele Române", a scris Adrian Dohotaru, în interpelarea trimisă primului ministru.

Dohotaru a mai cerut identificarea celor vinovaţi de problemele apărute în cadrul proiectului Centru de Management Integrat al Deşeurilor şi recuperarea prejudiciilor create. "În legătură cu acest proiect, în spațiul public au apărut informații că există dosare penale înregistrate atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cât și la Direcţia Naţională Anticorupţie Cluj care privesc modul în care au fost realizate lucrările.

Având în vedere gravele deficiențe în implementarea acestui proiect, vă cerem să dispuneți un control al Corpului de Control al Primului Ministru care să verifice modul în care această instituție a administrat problemele survenite, modul în care au fost recuperate sau se are în vedere recuperarea prejudiciilor aduse din culpa prestatorilor de lucrări și servicii, contractați în faza I a proiectului SMID.

Pentru a pune capăt problemelor recurente care apar în administrarea acestor proiecte considerăm necesară identificarea funcționarilor responsabili de aceste deficiențe, în vederea aplicării unor sancțiuni corespunzătoare", a mai arătat deputatul USR de Cluj.

Tişe: corpul de control nu are competenţă să verifice CJ Cluj

Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, instituţie care gestionează implementarea proiectului de edificare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, dar şi închiderea vechilor rampe de gunoi, a dat, luni, o replică deputatului USR.

"Una dintre cerințele de bază, pentru a putea promova interesele clujenilor este de a cunoaște legea, singura în limitele căreia se pot derula activitățile instituțiilor publice. Este însă exact ce îi lipsește deputatului respectiv! Doar așa se poate explica faptul că nu cunoaște un lucru elementar, faptul că acel corp de control al primului-ministru nu are niciun fel de competență legală de a verifica aspecte ce țin de activitatea unei autorități publice autonome cum este CJ Cluj!

E greu de înțeles, dincolo de dorința deputatului de a obține publicitate ieftină, care ar putea fi miza unui astfel de control câtă vreme finanțatorul european, respectiv Direcția Regională de Audit Cluj (structura din cadrul Curții de Conturi responsabilă de verificarea utilizării fondurilor europene) a făcut deja controale repetate vizând proiectul SMID, controale care nu au relevat vreo vină care să aparțină membrilor echipei de implementare a proiectului", a afirmat Alin Tişe, printr-un comunicat de presă.

Preşedintele forului judeţean a mai susţinut că atât finanţatorul cât şi autorităţile competente au fost informate despre toate problemele apărute în implementarea acestui proiect şi că subiectul abordat de deputatul USR este "aparent senzaţional fără nicio finalitate pentru clujeni".

"De altfel, toate problemele apărute pe parcursul implementării proiectului au fost comunicate de îndată atât finanțatorului cât și Departamentului European de Luptă Antifraudă. În același timp, nu trebuie uitat faptul că se află în curs o serie de anchete ale DNA și ale Parchetului Cluj, singurele în măsură să clarifice, prin intermediul justiției, aspectele legate de vinovăția și responsabilitatea unor persoane, întinderea pagubelor, recuperarea prejudiciului suferit. De altfel, aceste dosare în care funcționarii în cauză au calitatea de martor, au avut la bază sesizări formulate tocmai de către funcționarii respectivi.

Făcând parte din categoria nepricepuților cărora le place să se audă vorbind, deputatul în cauză vorbește despre lucruri pe care nu le cunoaște și nu le înțelege și confundă depozitul neconform de deșeuri de la Pata Rât, aflat în procedură de închidere, cu proiectul de edificare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

Totodată, din dorința de a obține mediatizare gratuită, el vorbește despre lucruri care se întâmplă de mai bine de șapte decenii, respectiv depozitarea de deșeuri de la Pata Rât, cu levigatul rezultat în mod inevitabil și despre crearea acelor comunități de persoane defavorizate, fapt produs, la rândul lui, în urmă cu foarte mulți ani", a mai precizat preşedintele CJ Cluj.

Comenteaza