Scandalul „azilelor groazei” a trezit autoritățile! Centrele din Cluj vor fi modernizate

Scandalul „azilelor groazei” a trezit autoritățile! Centrele din Cluj vor fi modernizate

Mai multe centre și cămine de bătrâni, copii sau persoane cu handicap din județul Cluj vor fi modernizate, decizia fiind luată după scandalul „azilelor groazei” din zona Capitalei.

Consiliul Județean Cluj s-a reunit, luni dimineață, în ședință extraordinară, pentru a aproba patru proiecte de hotărâri care vizează investiții în centre de bătrâni, copii și persoane cu dizabilități.

Acestea sunt: Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane cu dizabilități Turda, Casa de Tip Familial ”Perlino” Cluj Napoca, Căminul pentru persoane vârstnice Recea Cristur și Complexul de Servicii Sociale Câmpia Turzii.

Potrivit documentațiilor, valoarea celor patru proiecte depășește 1 milion de lei și, iar acestea vor fi finanțate din PNRR, din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, dar și din bugetul forului administrativ județean. 

De exemplu, în urma implementării proiectului din Rece Cristur, locația unde funcționează în prezent Căminul pentru persoane vârstnice va fi dotată cu aparatură de înaltă generație pentru dotarea bucătăriei, spălătoriei, dormitoarelor, spațiilor comune, cabinetului medical care va permite oferirea unei game cât mai diversificate de servicii de recuperare/reabilitare, cazare, alimentație, sănătate care vor răspunde nevoilor și abilităților persoanelor vârstnice contribuind la respectarea dreptului la o  viată demnă și  independentă, creșterea calității vieții și a gradului de satisfacție.

Prin implementarea proiectului Dotarea Căminului pentru persoane vârstnice Recea Cristur, impactul social este unul extrem de vizibil dat fiind faptul că investiția este gândită  în favoarea persoanelor vârstnice dar și în favoarea personalului, al respectării demnității, creșterii calității vieții și satisfacției beneficiarilor în scopul asigurării unui mediu familial și sănătos”, se arată în documentației.

Proiectele au fost aprobate în unanimitate de către consilierii județeni ai Clujului.

Reamintim că o operațiune de amploare a Poliției Române și DIICOT a avut loc, săptămâna trecută, când anchetatorii au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de către două grupuri infracționale, potrivit IGPR.

Comenteaza