Scandalul centrului de deşeuri ajunge la Paris. Litigiu internaţional cu miză de aproape 60 de milioane pentru Cluj

Scandalul centrului de deşeuri ajunge la Paris. Litigiu internaţional cu miză de aproape 60 de milioane pentru Cluj

Consiliul Judeţean Cluj caută avocaţi specializaţi în arbitraj comercial internaţional care să-i reprezinte interesele într-un litigiu cu miză uriasă pentru judeţul Cluj.

Este vorba de un litigiu comercial pe linia arbitrajului Camerelor de Comerţ, iniţiat de fosta asociere constructoare a Centrului de Management al Deşeurilor Cluj (CMID), Asocierea ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VEL SERVICE S.A., care nu a fost de acord cu rezilierea contractului de către CJ Cluj, operată în 2014.

După ce au fost parcurse etapele procedurale de pe lângă Camera de Comerţ din România, iar CJ Cluj a fost nemulţumit de modul de soluționare a disputelor, acum s-a ajuns cu litigiul la Curtea de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris.

"ATZWANGER S.P.A. solicită Tribunalului Arbitral să:

-                      Să constate că rezilierea de către Județul Cluj a Acordului contractual nr. 1/116/2012, este nelegală și netemeinică;

-                      Să oblige Județul Cluj la restituirea garanției de bună execuție, în valoare de 10.753.601,15 lei;

-                      Să oblige Județul Cluj la plata sumei totale de 48.613.085,09 lei, plus TVA aplicabilă și dobânzi datorate,

Acest litigiu va fi soluționat de către un arbitru internațional (care nu va fi român sau italian), iar întreaga procedură se va desfășura conform Regulamentului Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris.

Asigurarea reprezentării necesită o amplă expertiză în arbitrajul comercial internaţional, motiv pentru care aceasta nu se poate asigura de către personalul de specialitate juridică angajat",

se arată în proiectul de hotărâre iniţiat de executivul CJ Cluj şi supus aprobării plenului care se va reuni în şedinţă în data de 29 martie.

"Valoarea serviciilor de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare a Judeţului Cluj în fața Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, va fi achitată din bugetul Judeţului Cluj, urmând a fi recuperată de la partea adversă", se mai arată în proiectul de hotărâre al CJ Cluj.

Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj a demarat în 16.02.2012 în baza Acordului contractual nr. 1/116 din 05.01.2012 încheiat între Consiliul Județean Cluj și Asocierea ATZWANGER S.P.A., LADURNER IMPIANTI S.R.L., S.C. CONFORT S.A., S.C. VEL SERVICE S.A.

"Problemele de natură tehnică din implementarea acestui contract de lucrări (respectiv nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la celula de depozitare din cadrul CMID, calitatea nesatisfăcătoare a umpluturii din digul perimetral, calitatea nesatisfăcătoare a execuţiei digului, nerespectarea proiectului tehnic în ceea ce privește lucrările executate la sistemul drenant al subcelulelor 1 şi 2 și a calității materialului folosit la stratul drenant) apărute în derularea execuţiei, în principal din culpa Antreprenorului și a Inginerului, au condus în final la rezilierea acestui contract de lucrări.  În acest sens, Consiliul Județean Cluj, prin adresa nr. 19603/21.10.2014 a transmis notificarea de reziliere a Acordului contractual.

Începând cu data de 4 septembrie 2014, fostul Antreprenor a inițiat prima procedură pentru adjudecarea disputelor conform prevederilor art. 20.2 din contractul de lucrări FIDIC", a explicat CJ Cluj cum s-a ajuns la rezililierea contractului cu vechiul constructor şi la acest litigiu. 

 

 

Comenteaza