Scandalul vine cu autobuzul. Cum se poate repeta situaţia de la Floreşti, din 2014, la Gilău, în 2016

Scandalul vine cu autobuzul. Cum se poate repeta situaţia de la Floreşti, din 2014, la Gilău, în 2016
Gilăul promite să devină noul câmp de bătălie din transportul judeţean. Există un operator care a câştigat o licitaţie şi un altul, chemat de locuitori.

Consiliul Local Gilău a votat, marţi seara, o hotărâre care poate bulversa din nou transportul de persoane judeţean. Consilierii şi-au dat acordul pentru afilierea la Asociaţia Metropolitană de Transport; practic, au cerut ca autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) să opereze şi în Gilău.

Votul vine la numai o zi după ce Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat câştigătorii atribuirii pe grupe de trasee din programul de transport de persoane judeţean, aşa cum au fost ei nominalizaţi de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR) şi validaţi de comisia paritară; acolo exista şi un pachet care cuprindea ruta Cluj - Gilău, care urmează să fie efectuat de o societate din cadrul Alis Grup.

Cum s-a întors Gilăul cu faţa spre CTP (surse)

Discuţiile despre intrarea Gilăului în Asociaţia Metropolitană de Transport existau de câţiva ani. Surse ZIUA de CLUJ spun că primarul din Gilău ar fi amânat deliberat intrarea în asociaţia metropolitană, pentru a da o mână de ajutor operatorului privat care face legătura cu Clujul. Traseul este operat până la 1 mai de Tours Claus, membră Alis, iar din 2 mai intră firma Sosim Trans, din acelaşi grup, care a câştigat licitaţia desfăşurată recent.

A fost, practic, o predare de ştafetă, în condiţiile în care Tours Claus nu a putut participa la atribuire. Alis Grup este un consorţiu apropiat de PSD, partidul din care face parte şi primarul Sfârlea: unul dintre fondatorii grupului de transport, Alin Popovici, este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene şi al şaptelea candidat pe lista partidului pentru CJ Cluj.

Primarul a devenit partizanul intrării CTP în Gilău după ce contracandidatul său de la PNL, Gelu Topan, a strâns peste 1.100 de semnături de la localnici. „Autobuzele oferă condiţii proaste, sunt murdare, aglomerate, nu circulă după program, mai ales în weekend, iar preţurile sunt mari. În plus, oricât am cerut, şoferii nu merg până în capătul comunei, iar mulţi gilăuani trebuie să vină doi kilometri de jos până la staţie", a spus Topan.

Adevărul este că autobuzele merg până la ieşirea din Gilău spre Căpuşu doar atunci când aduc elevii de la şcoală. Intervievat de ZIUA de CLUJ încă de anul trecut, patronul Tours Claus, Liviu Jişa, a explicat că autobuzele sale pleacă din centru pentru a anihila "rechinii", care îi iau o bună parte din clienţi. Pentru a face cursele din alt punct, el a cerut primăriei să sancţioneze taximetria ilegală.

ZIUA de CLUJ a realizat anul trecut un articol despre nemulţumirile gilăuanilor referitoare la condiţiile oferite de Alis. În martie 2015, inspectori de la Protecţia Consumatorului, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Traficul Rutier, Registrul Auto Român şi Autoritatea Judeţeană de Transport din cadrul CJ Cluj au aşteptat la podul de la autostradă cursa Alis şi au descoperit peste 70 de persoane în maşină, înghesuite ca sardelele, deşi, conform clasificării, vehiculul putea încărca cel mult 57 de persoane.

Călătorii s-au plâns că, deşi sunt 300 de abonaţi din Gilău, în comună nu se eliberează abonamente. „Ne pun să mergem în autogară şi să ne înghesuim într-o cocioabă de ţi-e şi scârbă, în loc să facă de două ori pe lună abonamente în comună", a spus o doamnă.

Oamenii s-au arătat nemulţumiţi şi de preţuri. „Plătim 6,50 lei pentru 17-18 km. E mult mai scump decât la alte firme şi chiar decât la aceeaşi societate, pe alte trasee. Iar între Gilău şi Cluj nu au dealuri, ci doar drum drept şi fără gropi", a spus un călător.

O profesoară ne-a explicat cum a sărit preţul la abonamente: „Am făcut o plângere la Protecţia Consumatorilor anul trecut şi s-a făcut control, iar cei de la Alis au fost amendaţi. Drept urmare, ne-au majorat abonamentele de la 100 la 120 de lei. Acum costă 165 de lei şi ne-au ameninţat că, dacă mai facem plângeri, vor ridica din nou preţurile".

De ce intrarea CTP în Gilău e complicată

Vestea că Gilăul a fost de acord să intre în Asociaţia Metropolitană de Transport a fost primită cu bucurie de directorul CTP, Liviu Neag. „Avem capacităţile necesare să operăm acest traseu fără nicio problemă", a spus Neag. CTP dispune de peste 300 de mijloace de transport, iar la ore de maximă aglomeraţie scoate pe traseu cel mult 280 de autobuze, troleibuze şi tramvaie.

21

de localităţi deserveşte, în prezent, CTP. Este vorba despre Cluj-Napoca, Feleacu, Vâlcele, sat Gheorgheni, Ciurila, Floreşti, Luna de Sus, Baciu, Feiurdeni, Satu Lung, Sânmartin, Chinteni, Apahida, Sînnicoara, Dezmir, Corpadea, Coruşu, Săliştea Nouă, Mera, Suceag şi Popeşti. Localitatea Gilău ar deveni a 22-a.

Chiar dacă locuitorii comunei şi-o doresc, intrarea CTP pe ruta Cluj - Gilău nu este simplă. Sosim Trans SRL a câştigat licitaţia pentru grupa Cluj - Huedin, Cluj - Căpuşu Mic, Cluj - Gilău şi va primi delegare de gestiune din partea consiliului judeţean, ceea ce înseamnă că va avea EXCLUSIVITATE pe aceste trasee.

Intrarea Gilăului în Asociaţia Metropolitană de Transport, condusă de primarul Clujului, Emil Boc, nu se petrece instantaneu. Există mai mulţi paşi care trebuie parcurşi. Primarii care fac parte din Adunarea Generală a Asociaţilor AMT trebuie să se întrunească şi să aprobe primirea unui nou membru, apoi judecătoria urmează să consimtă modificarea. Gilăul va deveni membru cu drepturi depline probabil la toamnă, dacă nu se va răzgândi între timp.

Problema a fost studiată deja la CJ. „Există două căi prin care CTP poate intra pe traseul Cluj - Gilău. Una este varianta în care operatorul privat nu îşi respectă obligaţiile legale asumate; în acest caz, Autoritatea Rutieră Română îi poate retrage licenţa de traseu.

A doua este dacă transportatorul este de acord să plece; Gilăul sau Asociaţia Metropolitană va putea investi consiliul judeţean cu o cerere, iar noi vom vedea cum o vom putea operaţionaliza", a spus Călin Tuluc, vicepreşedintele CJ Cluj. În 2014, MV Trans a ieşit de bunăvoie din Apahida, după ce a aflat că fostul RATUC doreşte să facă legătura auto a localnicilor cu Clujul.

„O să îi rugăm pe cei de la consiliul judeţean să ne ajute, să vedem ce pot face ei, dar nu vrem să ajungem la procese în instanţă", a declarat primarul Gilăului, Dumitru Sfârlea. 

Mai există şi o variantă legală, ca autobuzele CTP să circule pe o rută diferită faţă de cursele Sosim. Problema este că traseul alternativ trebuie, conform legii, să fie diferit în proporţie de peste 50% de cel licitat, ceea ce e greu de îndeplinit, în condiţiile în care accesul spre Gilău se poate face momentan doar pe DN1. La Floreşti, această tactică a funcţionat. La 2014, CTP a început să opereze cursele de Floreşti, deşi la licitaţie câştigase compania Fany.

Timp de aproape jumătate de an, floreştenii s-au putut deplasa cu autobuze de la două firme. Transportatorul privat nu a primit nici delegarea de gestiune la momentul respectiv, pe care preşedintele de atunci al CJ, Horea Uioreanu, a refuzat să o semneze. În 10 aprilie 2014, ARR a retras licenţa de traseu pentru Fany, iar din 10 iunie CTP a rămas singurul operator din cea mai mare comună din ţară. Într-o oarecare măsură, scandalul de la Floreşti se poate repeta, după doi ani, la Gilău.

"Câştigarea grupei de la Gilău e o gură de oxigen pentru Alis, mai ales după ce am pierdut traseele de la Turda. Am cerut la ARR să ne elibereze licenţele de traseu şi voi efectua transportul. Probabil că pe viitor se va întâmpla la fel cum s-a întâmplat cu Fany la Floreşti. Vor găsi soluţia să o potrivească şi la Gilău cum au făcut atunci. Dar ştiţi vorba aceea: bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război. De bunăvoie, eu nu plec niciodată. În schimb la ce? Să fim serioşi! Dumneavoastră dacă aţi câştiga un drept, l-aţi da altcuiva? Nici poveste!", a declarat Sorin Şipoş, patronul Sosim Trans SRL.

2019

este anul în care se încheie actualul program de transport de persoane. Teoretic, abia atunci va putea intra CTP pe traseul Cluj - Gilău, dacă înainte de acest moment Sosim Trans SRL nu va dori să plece de bunăvoie şi dacă va asigura un transport de calitate, mai ales că acum toate autorităţile vor sta cu ochii pe autobuzele firmei.

Comenteaza