Schimbare de strategie pentru Piaţa Mihai Viteazul

Schimbare de strategie pentru Piaţa Mihai Viteazul
Administraţia locală va preda portughezilor de la Cogedir amplasamentul de 6.000 mp
pentru construirea obiectivului, după ce instanţa a tranşat subiectul în favoarea constructorilor.

Societatea ce urma să construiască un parking sub Piaţa Mihai Viteazul a câştigat în instanţă procesul împotriva primăriei clujene, care a decis în 2010 să renunţe la contractul prin care portughezii aveau dreptul să realizeze obiectivul. Administraţia e nevoită să predea terenul, iar singurul concurs plănuit în ultimii 10 ani pentru un spaţiu public al Clujului, cel pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, rămâne în aer.

„Fiind o decizie definitivă şi irevocabilă a unei instanţe de judecată, nu avem ce discuta pe acest subiect. O vom pune în aplicare. Facem o comisie care va preda amplasamentul societăţii şi le dăm şi autorizaţie de construire ca să facă parkingul. Să îl facă, dacă vor! Pentru celelalte aspecte din proces, cele legate de daunele pe care ni le cer nouă, vom angaja avocaţi care să ne reprezinte în instanţă, fiind vorba de dosare separate", a spus primarul Emil Boc. Procesul de selecţie a avocaţilor care ar urma să reprezinte cauza primăriei este, deocamdată, amânat. Deşi subiectul se afla pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de ieri, din cauza lipsei de cvorum proiectul nu a mai fost dezbătut.

Societăţile Cogedir Gestao de Projectos şi Cogedir Parking au dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, după ce au fost declarate câştigătoare ale licitaţiei pentru construcţia parkingului din Piaţa Mihai Viteazul, ce nu a mai putut fi realizat din cauza unor probleme de infrastructură, mai precis existenţa unui canal colector în zonă, care ar face imposibilă realizarea proiectului. Primăria a invocat în instanţă forţa majoră, dar Tribunalul Cluj susţine că aceasta nu poate fi invocată. „Autorităţile administrative aveau cunoştinţă (de existenţa acestui canal colector, n. red.) încă din 1995", arată instanţa. Aceasta a motivat că în condiţiile în care nu s-a putut constata nerespectarea vreunei obligaţii contractuale de către concesionar a faptului că nu există un interes public care să dispună desfiinţarea contractului şi că nu există o imposibilitate colectivă de executare şi doar una parţială, executarea contractului nu a fost împiedicată de un caz de forţă majoră", hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 331 din 2010 este nelegală.

HCL respectivă se referă la încetarea contractului de concesiune cu motivul "imposibilitatea de executare a obiectivului contractual". Primăria a făcut recurs la decizia Tribunalului Cluj, dar acesta a fost respins de Curtea de Apel, care a menţinut hotărârea instanţei inferioare. Cogedir a cerut daune de 1,6 milioane de euro dacă primăria nu va putea găsi o soluţie alternativă pentru realizarea a 200 de locuri de parcare (ce nu pot fi amenajate din cauza problemelor de infrastructură din cele 531 iniţial preconizate). Instanţa a dispus în favoarea executării unui parking de 329 de locuri. Asociaţii Cogedir mai cer despăgubiri de 480.000 de euro, contravaloarea prejudiciului produs prin întârzierea lucrărilor la care se adaugă suma cheltuită de companie pentru studii. Constructorii mai cer şi 5,1 milioane de euro, reprezentând prejudiciul produs prin încetarea contractului de concesiune din culpa primăriei.

După ce primăria a reziliat, cu votul CL, contractul pentru construirea unui parking subteran în Piaţa Mihai Viteazul, aceasta a anunţat în ianuarie intenţia unui concurs de soluţii pentru reamenajarea întregii zone. Administraţia şi Ordinul Arhitecţilor au semnat protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei prin organizarea concursului. Iniţial, se preconiza că în martie va fi lansat acesta, iar în iulie să se cunoască şi câştigătorul. Lansarea a fost amânată, întârzierea fiind cauzată de neconcordanţe între cerinţele temei şi materialele ce trebuiau puse la dispoziţie, au explicat organizatorii. Ulterior au apărut probleme privind contractul de parteneriat, iar competiţia nu a mai fost lansată. După decizia instanţei privind parkingul, singurul concurs pentru un spaţiu public al din ultimii 10 ani rămâne în aer. „Doream să amenajăm piaţa, dar, având în vedere noua situaţie, trebuie să vedem în ce măsură varianta concursului rămâne valabilă", a spus Boc. HCL iniţială dintre primărie şi Cogedir prevedea şi ca societatea să se ocupe de reamenajarea pieţei după construcţia parkingului.

Luminiţa SILEA
Kristina REŞTEA

Comenteaza