SCHOOL BUS de Cluj. CTP se întâlnește cu părinții

SCHOOL BUS de Cluj. CTP se întâlnește cu părinții
Proiectul de la Cluj este de inspirație americană

Compania de Transport Public va discuta cu părinții despre organizarea transportului elevilor către școli.

Compania de Transport Public (CTP) se pregătește să lanseze experimental proiectul autobuzelor școlare cu circuit închis. Au fost alese două școli, ”Nicolae Bălcescu” și ”Avram Iancu”. Copiii care studiază în clasele primare la aceste școli ar urma să fie transportați cu autobuze ale CTP din apropierea casei până la unitatea de învățământ.


”Avem deja adresele copiilor și acum ne gândim cum vor fi traseele. Acestea nu vor urma exact liniile tradiționale. Suntem în faza organizării unei întâlniri cu părinții, pentru că vrem să ajungem la un consens. Ar fi păcat să dăm drumul transportului școlar și să vină cu noi doar zece copii dintr-o clasă”, a spus Liviu Neag, directorul CTP. În funcție de încărcare și de trasee, compania trebuie să stabileacă dacă elevii de la cele două școli vor fi transportați împreună sau separat.


Transportul școlar cu circuit închis a fost unui dintre proiectele câștigătoare din cadrul programului de bugetare participativă, cu 217 voturi în faza finală. "Traficul din Cluj este grav afectat de către părinții care își transportă copiii la școli, mai ales în centru. Propun implementarea unui proiect de autobuze/microbuze școlare cu circuit închis, în cooperare cu toate școlile, iar copiii să fie luați din cea mai apropiată stație de locuința acestora. După-masă, la fel, copiii să fie transportați către locuințele lor. Monitorizarea transportului se va face printr-o aplicație", a scris Cristina Roman, pe bugetareparticipativă.ro.


"Există o discuție între Inspectoratul Școlar Județean, Poliția Locală și CTP pentru implementarea acestui proiect. Copiii urmează să fie luați de mașini din cartiere, pe zone. Probabil cu microbuze, pentru că autobuzele s-ar putea să nu încapă pe toate străzile. Am cerut învățătoarelor să facă lista cu adresele reale ale elevilor; facem abstracție de adresele de flotant, care au avut valoare, potrivit legii, doar în ziua înscrierii copiilor. După ce vom avea listele, vom vedea cum vom proceda. Dacă va fi nevoie, probabil că vor fi ridicați copii și din Florești", spune inspectorul școlar general al județului Cluj, Valentin Cuibus.


Părinții sau bunicii nu vor avea voie să urce în autobuzele școlare. Copiii vor fi însă supravegheați de un reprezentant al Poliției Locale și preluați de agentul de pază al școlii.


Și în prezent există linii CTP pentru elevi, care pleacă la 7.20 din cartiere și revin după ora 14. Compania nu a reușit până acum să împiedice adulții, cu sau fără copii în grijă, să circule cu aceste autobuze. "Trebuie să se deosebească la culoare. I-am spus domnului Neag (n.r. Liviu Neag, directorul CTP) să vopsească autobuzele pentru elevi în galben sau altă culoare, ca lumea să știe și să nu se urce în ele", cerea primarul Emil Boc.

Comenteaza