Video Foto Se avansează extrem de lent pe cel mai lung lot al Autostrăzii Sebeș - Turda

Asociația Pro Infrastructură (API) prezintă stadiul lucrărilor, la final de mai, pe cel mai lung tronson al Autostrăzii 10 Sebeș - Turda.

"Luni, 27 mai, am vizitat șantierul lotului 2 al Autostrăzii A10 Sebeș - Turda, tronson de 24,2 km executat de grecii de la Aktor. Se avansează extrem de lent, în special la relocările de utilități și la structurile principale (podurile peste Mureș de la Rădești și Sâncrai și peste căile ferate din preajma nodului rutier Teiuș). Din fericire, față de 2018 (progres de doar 5% într-un an), constructorul a crescut ritmul de lucru în unele puncte. Terasamentele au ajuns la cota finală pe câțiva kilometri, fiind așternut și balastul stabilizat.

S-a început instalarea grinzilor la pasajele care supratraversează autostrada și sunt pregătiri pentru ridicări și în nodul Teiuș (intersecția DN14B-A10) sau la Oiejdea (unde autostrada trece peste DN1)", declară reprezentanții API. Ei cer ca mobilizarea celor de la Aktor să se mențină și chiar să crească, astfel încât să se poată circula pe noul drum la sfârșitul lui 2020.

De asemenea, API solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să se implice activ, împreună cu antreprenorul și cu deținătorii de rețele, și să găsească soluții rapide pentru relocarea utilităților, mai ales în zona Teiuș. "Este inadmisibil ca acei stâlpi de curent să fie nemișcați la mai bine de trei ani de la aprobarea proiectului tehnic!". 

70 km de autostradă între Sebeş şi Turda

Autostrada Sebeş - Turda va avea 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Primul se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia.

Lotul doi are 24,3 km şi se întinde de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, iar lotul trei, care are 12,5 km, se întinde de la intrarea în Aiud până la Decea. Ultimul lot are 16,3 km şi se termină în Turda. Loturile 3 şi 4, de la Turda la Aiud, au fost deschide circulaţiei rutiere în vara lui 2018. 

Valoarea lucrărilor, fără taxa pe valoarea adăugată, este de 541 de milioane de de lei pentru lotul 1, de 549 de milioane pentru lotul 2, de 420 de milioane pentru lotul 3 și de 470 de milioane pentru lotul 4, toate fiind finanţate din fondul de coeziune (85%), şi de la bugetul de stat - 15%.

Comenteaza