Se bat pe ajutoarele de stat de zeci de milioane de euro

Se bat pe ajutoarele de stat de zeci de milioane de euro
Marii investitori străini s-au obişnuit să apeleze la statul român pentru a obţine sprijin financiar. Consilierii PDL atrag atenţia că Guvernul Boc a fost mai darnic cu investiorii care au poposit la Cluj, în speţă cu Bosch şi DeLonghi.

S-au angajat să investească în parcul Tetarom din Jucu, dar au cerut la schimb, statului român, ajutoare de zeci de milioane de euro. Concret, firma germană Bosch a primit în aprilie 2012, de la Guvern, nu mai puţin de 25,99 milioane de euro. Compania italiană De Longhi a obţinut, în octombrie 2012, suma de 12,54 de milioane de euro. Acum, reprezentanţii PDL arată cu degetul spre situaţia companiei suedeze Trelleborg, din Dej, care ar fi solicitat, în urmă cu câteva luni, 5,4 milioane de euro, dar care n-a primit un răspuns favorabil de la guvern, nici până astăzi.

Atragerea unor noi investitori a constituit dintotdeauna o prioritate pentru autorităţile publice locale şi centrale. Politica europeană prevede acordarea unor ajutoare de stat pentru acele companii care se angajează să-şi extindă investiţiile, pentru cele care promit anumite facililităţi şi care sunt dispuse să ofere un număr mare de locuri de muncă. Încă dinainte de 2012 s-au purtat vaste negocieri cu comapniile Bosch şi De Longhi, care s-au arătat interesate să investeasă în parcul industrial din Jucu, cu condiţia să li se acorde înlesniri financiare de către statul român. Aşa se face că pentru un proiect de investiţie evaluat la 32,5 milione de euro şi 677 de locuri de muncă, italienii de la DeLonghi au obţinut un ajutor de stat de 12,54 de milioane de euro. De asemenea, pentru un proiect de investiţie, evaluat la 77,48 de milioane de euro şi 325 de locuri de muncă, germanii de la Bosch au primit un ajutor de stat 25,99 de milioane de euro. „E foarte important să se creeze noi locuri de muncă, motiv pentru care Uniunea Europeană încurajează acordarea acestor ajutoare de stat. Guvernul Boc a oferit posibilitatea acestor investitori să se dezvolte la Cluj, însă, USL-iştii nu au mişcat un deget pentru ei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a promis că va aduce investitori puternici în Tetarom şi nu s-a mai ţinut de cuvât. S-a promis că în 2013 se va semna contractul cu italienii de la Battistero, nu s-a mai întâmplat nimic. Acum am aflat că suedezii de la Trelleborg se chinuie de mai multe luni să obţină un ajutor de stat, însă, nimeni nu le oferă un răspuns favorbail, nici măcar parlamentarii", a arătat reprezentanul PDL, Alexandru Coroian. El a explicat că Trellebor ar avea interesul să se extindă la Dej şi să dubleze numărul de angajaţi, dacă statul ar oferi un ajutor de 5,4 milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uiorenu, susţine că informaţiile lui Coroian ar fi inexacte. El recunoaşte că Trelleborr are nevoie de un ajutor de stat, însă, spune că suma s-ar ridica undeva la 2 milioane de euro. Mai mult, Uioreanu a subliniat că cererea pentru un ajutor de stat s-a făcut doar în urmă cu şase săptămâni. „Personal m-am deplasat la Bucureşti cu reprezentanţii Trelleborg, ca să depunem cererea pentru un ajutor de stat. Ministrul Chiţoiu ne-a spus că sunt şanse mari ca ajutorul să se aprobe. Este adevărat că Trelleborg activează într-un parc privat şi nu în Tetarom, dar asta nu însemană că eu nu m-am implicat. În continuare voi face demersuri ca Trelleborg să primească acest ajutor, pentru că ştiu că această firmă are planuri serioase pentru a se extinde şi pentru a crea noi locuri de muncă", a comentat Uioreanu. Acest a adăugat că e cam mult să se spună că n-au venit investitori în 2013, la Cluj. „Poate că nu s-a semnat cu Battistero dar s-a semnat cu Dietrich Logistic. Am mai venit şi alţi mici investitori în Tetarom III şi în continuare se poartă negocieri pentru atragerea unor companii internaţionale", a spus Uioreanu

 

Comenteaza