Se dă oficial startul pentru Spitalul Regional din Cluj / Boloș: Încep investiţiile în sistemul public de sănătate

Se dă oficial startul pentru Spitalul Regional din Cluj / Boloș: Încep investiţiile în sistemul public de sănătate

Spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova sunt în stadiu de proiectare, iar construcțiile trebuie finalizate până în anul 2027, pentru a nu se pierde finanțarea europeană.

Anul acesta încep primele investiţii în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât, până la finalul lui 2023, va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,9 miliarde de euro, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. 

In 2023, prin Programul Sănătate, vor fi deschise 79 de apeluri în valoare totală de 5,45 miliarde de euro pentru investiţii în infrastructura de sănătate, servicii de screening, medicină de familie şi medicină şcolară, precum şi pentru digitalizarea sistemului public de sănătate şi soluţii de cercetare cu aplicabilitate în domeniul medical.

„Anul acesta încep primele investiţii în sistemul public de sănătate prin programul special dedicat acestui sector, astfel încât până la finalul lui 2023 va putea fi accesat peste 90% din bugetul record de 5,8 miliarde de euro. Deci în următoarele luni vom da oficial startul apelurilor pentru spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova, pentru cel puţin 7 spitale judeţene, cât şi pentru modernizarea şi dotarea spitalelor publice municipale şi orăşeneşti, investiţii în ambulatorii sau cabinete ale medicilor de familie sau medicină şcolară”, a afirmat Marcel Boloş.

Printre rezultatele aşteptate după implementarea investiţiilor se numără și cele trei spitale regionale de urgenţă construite şi dotate de la Iaşi, Cluj, Craiova. Vor putea depune cereri de finanţare: Ministerul Sănătăţii şi alte autorităţi publice centrale, autorităţile publice locale, unităţile sanitare publice, cabinetele medicilor de familie, instituţiile de învăţământ publice, entităţile publice şi private pentru domeniul cercetării medicale şi alte entităţi publice.

De asemenea, pot fi finanţate proiecte în parteneriat între autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale şi unităţi sanitare; între entităţi publice şi private în domeniul cercetării medicale.

Încă din anul 2014 premierul de la acea vreme, Victor Ponta, promitea demararea construcției a opt spitale regionale, idee avansată deja de circa zece ani. Din 2014, Guvernul României nu a construit nici măcar un spital nou. Acum, spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova sunt în stadiu de proiectare, iar construcțiile trebuie finalizate până în anul 2027, pentru a nu se pierde finanțarea europeană.

Spitalul Regional de Urgență din Cluj așteaptă autorizația de construire din partea Primăriei Florești. Urmează licitația de executare a lucrărilor. Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural și medical, al echipamentelor și tehnologiei IT. Va avea 19 săli de operație și 849 de paturi pentru viitorii pacienți.

Comenteaza