Se deschide un centru de reabilitare socială a victimelor traficului de persoane. Locaţia este secretă

Se deschide un centru de reabilitare socială a victimelor traficului de persoane. Locaţia este secretă
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj va deschide, miercuri, un centru de reabilitare socială a victimelor traficului de persoane, care va fi dotat şi cu o componentă de primire în regim de urgenţă a acestora.

Noul centru, cu o capacitate de 10 locuri, va fi amplasat într-o locaţie secretă, în scopul asigurării securității şi confidențialității victimelor, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, instituţie în subordinea căreia se află DGASPC.

În cadrul componentei de primire în regim de urgenţă se vor oferi servicii complete, din momentul identificării victimelor traficului de persoane, în vederea depăşirii unei situaţii de criză. În mod concret, acestea vor beneficia de servicii de primire şi găzduire temporară, asistenţă şi îngrijire, suport emoţional şi consiliere psihologică.

Componenta de reabilitare socială a centrului va cuprinde identificarea şi punerea în practică a unui ansamblu de măsuri şi de acţiuni orientate spre reintegrarea socială a victimelor traficului de persoane. Astfel, se vor acorda servicii sociale de găzduire temporară, asistenţă şi îngrijire, suport emoţional, consiliere psihologică, consiliere juridică, socializare şi orientare profesională.

De asemenea, în cadrul acestui centru va funcţiona şi "Compartimentul de intervenţie în situaţii de trafic, migraţie, repatrieri adulţi/copii", care le va oferi asistenţă (psihologică, juridică, acces la servicii medicale, sociale, de formare sau reconversie profesională, etc.), în scopul depăşirii situaţiei de criză şi al reintegrării lor sociale.

"Traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre şi a dobândit în ultimii ani dimensiunile şi particularităţile unui fenomen social transnaţional, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti devastatoare, provocate victimelor exploatării prin muncă ori în scopuri sexuale. A devenit în aceeaşi măsură, un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, implicând o infracţiune gravă, pedepsită de legislaţiile penale ale ţărilor de origine, tranzit şi exploatare/ destinaţie. Oricât de crudă ar părea exprimarea, ea este reală, fiinţele umane fiind vândute şi revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte şi apoi exploatate", au transmis reprezentanţii CJ Cluj.

Conform unei statistici remise de CJ Cluj, în România, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi al tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani, un sfert dintre ele fiind minore, iar peste jumătate au vârste cuprinse între 18-23 de ani.

Comenteaza