Foto Se face! Proiectul care va schimba fața comunei Apahida are VERDE / Va avea apartamente, birouri, piațetă, parking, grădiniță

Se face! Proiectul care va schimba fața comunei Apahida are VERDE / Va avea apartamente, birouri, piațetă, parking, grădiniță
| Foto: Atelier RVD
Se face! Proiectul care va schimba fața comunei Apahida are VERDE / Va avea apartamente, birouri, piațetă, parking, grădiniță
Se face! Proiectul care va schimba fața comunei Apahida are VERDE / Va avea apartamente, birouri, piațetă, parking, grădiniță
Se face! Proiectul care va schimba fața comunei Apahida are VERDE / Va avea apartamente, birouri, piațetă, parking, grădiniță

Urbaniștii județului Cluj au dezbătut, joi, pentru a doua oară, construirea unui proiect de regenerare urbană - ansamblu mixt care cuprinde locuințe, zone de servicii, birouri, grădiniță, spații verzi, parking auto, în comuna Apahida. Proiectul, care a fost amânat într-o ședință anterioară, a primit de această dată aviz favorabil.

Potrivit documentației, ansamblul mixt va fi ridicat pe strada G. Coșbuc, pe 21 de parcele care însumează o suprafață totală de 55.183 metri pătrați. Pe terenul situat se propune realizarea unui ansamblu funcțional mixt, compus din 10 corpuri de clădire care conțin funcțiuni de interes public, locuire colectivă ți grădiniță. 

În primă fază, proiectul nu a „trecut” și a fost amânat. Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, i-a cerut proiectantului să etapizeze foarte clar proiectul.

Arhitectul Rareș Drăgan afirmase la ședința precedentă că proiectul va fi un centru comunitar cu integrare urbanistică. „Ne dorim să cream un pol pentru locuire, pentru că acest ansamblu se adresează familiilor. Pe lângă locuințe, ansamblul va mai beneficia de o piațetă, grădiniță, spații comerciale, birouri, etc. Beneficiarul proiectului este un investitor și un grup belgian”, a explicat proiectantul.

În cadrul ședinței de urbanism de joi, 28 iulie 2022, arhitectul a precizat că proiectul va fi făcut în trei etape. „Am reușit să ne corelăm cu studiul de fezabilitate a Centurii Metropolitane, am găsit spațiu pentru zona de bus, pentru taxi. Am făcut și câteva optimizări pe partea de înălțime a clădirilor”, a arătat Rareș Drăgan.

Care este „poziția” administrației locale din Apahida

Primarul comunei Apahidei, Grigore Fati, a fost prezent la ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj și a transmis că s-a respectat ce s-a discutat la primărie și că este de acord cu proiectul.

„Mai e o mică problemă cu un drum, pe care urmează să vedem cum îl reglementăm. În rest, noi ne-am pus de acord cu investiția. Proiectul a fost mult discutat în Consiliul Local (CL) Apahida, dar și aici. PUZ-ul va veni în CL și îl vom vom supune dezbaterii și votului”, a afirmat edilul din Apahida.

Claudiua Salanță a mai precizat că proiectul este unul de avengruă, ar trebui corelat cu PUG-ul comunei și trebuie votat în CL Apahida.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz favorabil, cu rezerva validării unei hotărâri de CL Apahida.

Ce probleme au semnalat localnicii

În cadrul ședinței anterioare, atunci când proiectul a fost dezbătut pentru prima oară, localnicii au tras câteva semnale de alarmă. Liderul asociației Pro Apahida, a transmis că, pe lângă problema canalizării, traficul în zonă va avea cel mai mult de suferit.

„Proiectul acesta are o istorie destul de lungă. Pe lângă canalizare, mai este problema mobilității care este foarte gravă. Avem acolo două străzi care arată relativ bine în planșe, dar în realitate nu este la fel. Propunerea drumului care se descarcă în viitoarea centură metropolitană ar trebui să fie făcută odată cu ansamblul. Acum vorbim de niște ulițe asfaltate acolo. Considerăm că găsirea unor soluții din punct de vedere al mobilității ar rezolva o parte din probleme. Pe planșe arată bine, dar în realitate nu este așa”, a afirmat reprezentantul Pro Apahida.

De asemenea, Darie Moldovan, consilier local PNL în Primăria Apahida, avea aceleași rezerve în ceea ce privește traficul.

„Proiectul acesta este foarte aproape de gara centrală care va fi construită acolo. Nu vedem locuri de parcare și alte investiții de genul. Mi se pare grosolan să spui că nu va genera un trafic mare, pentru că Apahida e oricum blocată în fiecare dimineață. Am dori ca proiectul să fie mai aprofundat și să se lămurească anumite lucruri”, spunea acesta.

De asemenea, consilierul local Maria Rodilă afirmase că o îngrijorează descărcarea traficului și susținea că ar vrea să vadă o soluție mai clară pentru rezolvarea acestei probleme.

Comenteaza