Se îngroapă gunoiul. Unde vor fi primele 18 amplasamente

Se îngroapă gunoiul. Unde vor fi primele 18 amplasamente
Primăria clujeană a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru punctele gospodăreşti îngropate.

Clujul va avea, anul acesta, 18 noi puncte gospodăreşti îngropate. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în 31 mai, iar primul lot conţine 18 amplasamente. Urmează alte 23, săptămâna viitoare.

6
puncte gospodăreşti, din primele 18, vor fi realizate pe strada Mehedinţi, din cartierul Mănăştur.

„Am predat amplasamente din tot Clujul şi avem altele pregătite. Până la finalul anului dorim ca numărul punctelor gospodăreşti care ar urma să fie modernizate să ajungă la 100, atât cât prevede contractul-cadru cu societatea care execută lucrările. Timpul de proiectare este de două luni, iar cel de execuţie, de patru luni", a declarat city managerul Gheorghe Şurubaru. Aşadar, primele puncte gospodăreşti au ca termen de finalizare sfârşitul lunii noiembrie.

Adresele la care vor fi amplasate noile pubele îngropate sunt: Mehedinţi 58-60, Mehedinţi 1-3, Mehedinţi 10-12-14 + Retezat 1, Borşa 5, Mehedinţi 42-44, 46-48, Retezat 5-6-7 + Mehedinţi 25-27, Vidraru 13-15 + Izlazului 9-11, Mehedinţi 66-68, Calea Dorobanţilor 74, Observatorului 105, Observatorului 19-21, Lunii 1-2-3-5 + Rapsodiei 21, B-dul N. Titulescu 6, B-dul N. Titulescu 32, Calea Turzii 122 + Jupiter 1, Muncitorilor 8.

Lucrările sunt executate de societatea Euriteh SRL. Valoarea totală a acordului este de 4,7 milioane de lei. În Cluj mai există un singur loc unde gunoaiele au fost duse în subteran. Anul trecut, Rosal l-a realizat pe acesta din fonduri proprii, în cartierul Zorilor. Cei de la Rosal spun că lucrarea i-a costat 15.000 de euro.

Problema punctelor îngropate de colectare a deşeurilor apare şi în strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020. Autorii studiului recomandă „îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platforme supraterane cu platforme subterane (îngropate)". Aceştia descriu pe larg dezavantajele actualului sistem de colectare: recipienții și deșeurile poluează vizual, zonele rezidențiale în care se găsesc.

Platformele pe care sunt amplasați recipienții ocupă un spațiu relativ mare, îngreunând accesul în zonele în care se află; în perioada călduroasă, deșeurile poluează prin mirosul emanat; recipienții pentru colectarea deșeurilor sunt expuși vandalizării și furtului; deșeurile sunt scoase din recipienți de către oameni sau animale, poluând mediul înconjurător și constituind o sursă de infecție și de proliferare a rozătoarelor, fapt ce conduce, pe lângă pericolul de îmbolnăvire pentru populație și la cheltuieli suplimentare pentru eliminarea lor; deșeurile din actualele locații constituie o sursă de hrană pentru câinii fără stăpân, participând în acest mod la proliferarea acestora.

Potrivit datelor oficiale, în Cluj-Napoca există în acest moment 956 de platforme de colectare a deşeurilor, dintre care cele mai multe se află în Mănăştur, 257, Mărăşti, 198, şi Gheorgheni, 190.

Comenteaza