Se „lărgesc" străzile Clujului. Primăria le face vânt maşinilor parcate pe marile artere

Se „lărgesc
Primarul Emil Boc a anunţat, la REALITATEA FM, care sunt primele măsuri pentru fluidizarea traficului din zona centrală a Clujului.

„Scoatem maşinile parcate pe toate marile artere, de pe Calea Floreşti, Dorobanţilor şi altele, să se circule pe toate benzile. Acesta este obiectivul pentru perioada următoare", a spus miercuri, la emisiunea „1 la 1", de la REALITATEA FM Cluj, primarul Emil Boc.

În acest moment, dintre arterele mari şi intens circulate ale Clujului se mai parchează pe Observator, Muncii, B-dul 21 Decembrie (unde probabil se va introduce bandă dedicată transportului în comun şi pe sensul spre centru), A. Vlaicu, Primăverii, N. Titulescu sau Bd. 1 Decembrie 1918.

Confruntaţi cu reducerea numărului de locuri de parcare din oraş, clujenii obişnuiesc să protesteze şi să arate cu degetul municipalitatea că nu a fost capabilă să construiască mai multe parkinguri în oraş. Momentan, în centru există doar două parkinguri supraterane, la primărie, plin până la refuz dimineţile, şi în Piaţa Mihai Viteazul. De asemenea, şoferii mai trag în parcarea subterană de la Sala Polivalentă.

3

parkinguri noi ar urma să se construiască în oraş, potrivit primarului Emil Boc. Unul are deja amplasamentul stabilit, pe strada Primăverii 20-22. „De doi ani studiem posibilitatea să ridicăm încă o parcare supraterană în Mărăşti. Ştiu unde va fi construită, dar nu pot să vă spun, ca să nu apară alte contestaţii", a spus primarul. Un al treilea parking, investiţie privată, se va ridica pe strada Avram Iancu, în imediata apropiere a cimitirului; lucrarea are deja certificat de urbanism. „Proiectul va începe la toamnă, cel târziu la începutul anului viitor, şi ne ia o povară de pe zona centrală", a menţionat Boc.

În bugetul pe 2016, se face referire şi la un parking în complexul studenţesc Hasdeu, proiect în care primăria este implicată împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai. Ideea există de mai mult timp şi nu sunt semne că ar prinde viaţă nici în acest an. Acest parking ar urma să deservească în special studenţimea din zona Hasdeu.

Dacă şoferii care parchează pe marile artere vor fi alungaţi, nici cei care staţionează în centrul oraşului nu vor fi cruţaţi. „Din 2017, abonamente de parcare din zona centrală se vor elibera la un preţ foarte dur. Vrem să descurajăm să îşi lase cineva maşina 12 ore în centru şi să plătească o sumă modică.

Dimpotrivă, va fi scump şi pe durată determinată, pentru cei care au de rezolvat probleme în centru", a spus edilul-şef. El speră la o schimbare de mentalitate a clujeanului, la o deschidere a sa către deplasarea cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun.

Primarul a avut pe masă un proiect de eliminare a abonamentelor de parcare în zona centrală, la finalul anului trecut, dar a spus că nu a fost de acord cu implementarea sa pentru a nu-i bulversa pe clujeni. „Eu nu am fost de acord. Consiliul local a decis, nu e promisiunea mea că se va întâmpla aşa", a recunoscut Boc.

Comenteaza