Se modifică regulamentul pentru acordarea ajutorului la plata chiriei

Se modifică regulamentul pentru acordarea ajutorului la plata chiriei

Primăria Cluj-Napoca a pus în dezbatere o nouă variantă a regulamentului de acordare a ajutorului pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate sau sărace din Cluj-Napoca.

Programul de acordare a acestui ajutor pentru persoane singure sau familii marginalizate social sau cu risc de marginalizare și excluziune este în vigoare în municipiu din 2018. De atunci au fost depuse 170 de cereri de acordare a ajutorului pentru plata chiriei, din care 135 aprobate. Pentru 63 de cazuri dreptul a fost retras pentru că solicitanții nu au depus în termen de 4 luni un contract de închiriere valabil, astfel că, per total din martie 2018 până în ianuarie 2020, doar 34 de solicitanți au primit ajutorul pentru chirie. 19 dintre ei se află în al doilea an de acordare a acestui ajutor. Primăria a plătit în acest interval sub forma acestui ajutor suma de 46.000 de lei.

Pe parcursul aplicării acestei hotărâri de consiliu au fost formulate propuneri de modificare a regulamentului de acordare a ajutorului din partea mai multor ONG-uri, dar și a celor de la Direcția de Asistență Socială.

Prin urmare în dezbatere publică se află în prezent o variantă modificată a acestui regulament. Principalele modificări propuse se referă la creșterea până la 36 de luni față de 24 de luni a termenului pentru care se poate acorda acest ajutor și modificarea vârstei tinerilor care provind din sistemul de protecție pentru a accesa acest program de ajutor la plata chiriei până la 35 de ani, dar și includerea victimele violenței domestice între posibilii beneficiari ai acestui ajutor.

Ajutorul se poate acorda persoanelor sau familiilor cu venituri între 2.000 și 4.650 de lei în funcție de numărul de membri a familiei, iar cuantumul ajutorului este între 500 și 1.400 de lei în funcție de punctajul obținut de solicitant.

Proiectul este în dezbatere publică până în 11 mai.

Comenteaza