Se-ngroaşă gluma. Consiliul Judeţean Satu Mare nu vrea gunoiul Clujului. A picat şi varianta rampei temporare din Feleacu

Se-ngroaşă gluma. Consiliul Judeţean Satu Mare nu vrea gunoiul Clujului. A picat şi varianta rampei temporare din Feleacu
Autorităţile administraţiei locale din Cluj au primit în ultimele 48 de ore două lovituri crunte în bătălia contracronometru pentru găsirea unei soluţii de depozitare a deşeurilor.

Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare nu a aprobat marţi cererea primăriei Cluj-Napoca de depozitare a deşeurilor menajere ale clujenilor, la depozitul regional aflat pe raza judeţului.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi de către preşedintele CJ Satu Mare, Adrian Ştef, dar a fost retras după ce unii consilieri judeţeni au anunţat că nu susţin această hotărâre, a informat, pentru ZIUA de CLUJ, Biroul de presă al CJ Satu Mare.

Perioada preluării deșeurilor municipale din Cluj-Napoca ar fi fost de trei luni de la data semnării contractului între operatorul depozitului regional din Satu Mare și operatorii de colectare ai municipiului Cluj-Napoca, cu posibilitate de prelungire maximă de până la un an.

Aceasta ar fi fost cea de-a doua soluţie de avarie avută în vedere de Primăria Cluj-Napoca, după cea la care s-a recurs în prezent, transportul deşeurilor la Alba Iulia. Acolo, însă, mai pot fi duse deşeurile doar câteva zile.

Decizia forului judeţean Satu Mare este o grea lovitură pentru administraţia clujeană, după ce Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anunţat că în structura redevenţei plătite de viitorul operator al depozitului ecologic din comuna Feleacu nu poate fi inclusă o cotă care să devină venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale respective.

Aceasta era varianta prin care CJ Cluj, prin Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat, ar fi dorit să realizeze o rampă temporară de depozitare a deşeurilor, în imediata apropiere a depozitului ecologic care se construieşte în Feleacu prin fonduri europene, iar pentru teren să plătească acestei comune o cotă parte din redevenţă.

Ideea gropii temporare din Feleacu era susţinută până acum de primarul Emil Boc, dar răspunsul MFE este fără echivoc şi complică şi mai mult lucrurile în prezenta criză a gunoaielor.

In discuţiile avute între primăria clujeană, prefectură şi CJ Cluj, forul judeţean a avansat ideea transformării fostei baze de şantier a companiei americane Bechtel din comuna Săvădisla (care are deja platforme betonate şi rigole), în rampă temporară de depozitare a deşeurilor, dar a fost respinsă pentru moment de către municipalitatea clujeană.

Ultima soluţie pe care o au autorităţile la îndemână ar fi declararea de către prefectul judeţului Cluj a stării de urgenţă, ceea ce ar permite depozitarea deşeurilor şi în depozite neconforme, dar această variantă este avansată în acest moment doar la nivel teoretic.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza