Se pornește proiectul unui parking din centrul Clujului

Se pornește proiectul unui parking din centrul Clujului
Parcarea din Piața Cipariu este deocamdată la sol.

Un proiect de parking pornește la drum. Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație elaborarea planului urbanistic zonal.

 

Municipalitatea a scos luna aceasta la licitație elaborarea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru proiectul parkingului din Piața Timotei Cipariu. Acesta ar urma să fie amplasat sub actuala parcare cu barieră, care va deveni o esplanadă pentru biserică. 

3.300mp

este suprafața noului parking, din Piața Cipariu.


Atribuirea presupune elaborarea PUZ, dar și realizarea unui studiu geotehnic, a unei documentații pentru obținerea avizelor necesare, un studiu de fezabilitate. De asemenea, se prevede necesitatea unei expertize tehnice pentru a se constata posibilele implicații ale noului parking asupra clădirii catedralei greco-catolice aflate în edificare.

Potrivit caietului de sarcini, scopul este crearea de noi locuri de parcare, prioritizarea circulației pietonale, a transportului public și a circulației velo. Parkingul ar urma să aibă locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități, locuri special amenajate pentru mașini electrice și locuri de parcare pentru biciclete.

Parkingul din Cipariu are un oarecare factor de risc. „Undeva, în zona aleii dintre parcare şi clădire roşie, este un cămin de vizitare a scutului, scutul fiind un canal colector făcut pe fonduri ISPA. Acesta vine dinspre strada Nicolae Titulescu şi are 2,4 m diametru; s-a putut merge cu maşinuţa prin el, la momentul când a fost inaugurat.

Canalul a fost realizat cu un TBM (tunnel boring machine), aparat similar cu cel folosit la săparea tunelului de sub Canalul Mânecii. Părerea mea este că în Cipariu, având în vedere toate utilităţile care trec pe sub pământ, va fi destul de problematică realizarea parkingului. Dar e treaba primăriei", a spus Lucian Croitoru, manager comunicare și clienţi la Compania de Apă Someş Cluj.

Comenteaza