Se pregătește apariția celui mai mare parc al Clujului

Se pregătește apariția celui mai mare parc al Clujului
Pădure parc

Noul parc va avea 21 de hectare: Parcul Central are doar 13, iar Parcul Feroviarilor, 5.

Consilierii locali au aprobat joi stabilirea proprietății și a măsurătorilor cadastrale pentru cel mai mare parc pe care ar urma să îl aibă Clujul. Este vorba despre un spațiu de peste 21 de hectare, situat în zona Bulevardului Muncii, unde ar urma să existe o pădure-parc și terenuri de sport. Spre comparație, Parcul Central are doar 13 hectare. Acum se lucreaza la realizarea planului urbanistic zonal.

”Anul acesta vom elabora studiul geotehnic și proiectul tehnic, apoi la finalul anului acesta sau la începutul anului viitor vom scoate la licitație execuția lucrărilor. Vom planta copaci și, în funcție de rezultatul studiu geotehnic, vom amenaja și terenuri de baschet, handbal, fotbal. Parcul va fi util atât pentru clujeni, cât și locuitorilor din Apahida”, a spus Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. Noul parc ar urma să aibă de asemenea piste de role, biciclete şi pentru alergare, mese de ping-pong, perete pentru căţărare, aparate de fitness, amenajări pentru sporturile de iarnă, locuri de joacă pentru copii, dar şi un lac de 2-3 hectare. Studiul geotehnic este vital, întrucât se cunosc probleme cu care se confruntă cei care construiesc pe dealurile din preajma Clujului. Acesta este și motivul pentru care s-a ales varianta de pădure, adică plantarea multor copaci, și investiția mimim invazivă.


Lucrările ar urma să se realizeze din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, axa prioritară 4.2 („Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate - inclusiv a zonelor de reconversie -, reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului").


Costurile proiectului se vor ridica la 4-5 milioane de euro, din care doar 2% va fi partea de co-finanțare asigurată de Primăria Cluj.


Pe axa 4.2, Clujul mai dorește realizarea unui parc în zona Între Lacuri. În plan se află de asemenea amenajarea altor spații verzi, cum ar fi Parcul Est sau baza sportivă La Terenuri, a căror edificare depinde de rezolvarea problemei juridice ale terenurilor.

Comenteaza