Se pregăteşte licitaţia de 25 milioane de euro pentru modernizarea Someşului

Se pregăteşte licitaţia de 25 milioane de euro pentru modernizarea Someşului

În luna octombrie 2020 ar urma să fie lansată licitaţia publică pentru modernizarea culoarului Someşului, etapa 1. Investiţia, pe fonduri europene, se ridică la 123 de milioane de lei (25.5 milioane de euro).

"Urmează să primim proiectul tehnic, cu toate detaliile de execuţie până la final de septembrie, mijloc de octombrie 2020, pentru zona 1, de la intrarea în oraş şi până la Podul Horea. Investiţia este de 123 de milioane de lei, fonduri europene. Tot în octombrie vom lansa şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor", a declarat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, la un post de radio local. 

Modul în care se va face reabilitarea culoarului râului a fost deja stabilit, în urma unui concurs de soluții internațional, câștigat în 2017 de firmă de arhitectură spaniolă Práctica. Potrivit declarațiilor arhitectului José Mayoral, unul dintre fondatorii Práctica, proiectul presupune integrarea Parcului Rozelor cu malurile Someșului și construirea unei pasarele dinspre această zonă spre promenada și spațiile de joacă din cartierul Grigorescu; pietonalizarea parțială, pietonalizarea străzii Muzicescu (vizavi de Cluj Arena, peste Someș), și spațiu comun pietonal/auto pe strada Toduță; amenajarea unei piațete pe locul parcării din spatele clădirii Camerei de Comerț și unirea ei, printr-un alt spațiu comun, cu părculețul care deja există în zonă, pe malul râului. Proiectul firmei spaniole a fost ulterior premiat pe plan internațional.

Acesta reprezintă doar primul din cele trei proiecte pentru revitalizarea întregului culoar al Someșului Mic. Celelalte două, care vizează Parcul Armătura, respectiv platoul Sălii Sporturilor sunt în proces de licitaţie şi ele.

Amintim că, în data de 19.05.2020 s-a semnat contractul de finanțare nr. 5524 pentru proiectul ,,Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic”. Implementarea proiectului are termen de finalizare 30.04.2023 (durata de implementare este de 71 luni, cuprinsă în intervalul 16.06.2017 – 30.04.2023).

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea condiţiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme), creșterea deplasărilor cu transportul public şi reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Obiectivele specifice ale proiectului:

- Îmbunătăţirea calităţii călătoriilor cu modurile nemotorizate (velo și pietonal), prin creşterea standardelor de calitate şi siguranţă în utilizarea acestor moduri de transport.

- Îmbunătățirea gradului de siguranță pentru utilizatorii vulnerabili (pietoni și bicicliști), prin asigurarea de facilități adecvate acestor tipuri de deplasări.

- Reducerea congestiei din traficul rutier, a accidentelor şi a impactului negativ asupra mediului, prin scăderea cotei modale a transportului individual cu autoturismul.

Zona de intervenție are o suprafață de aproximativ 146.500 m2 și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Iuliu Hatieganu.

Se propun o serie diversificată de intervenții:

- realizarea de trasee amenajate pentru circulația pietonală și ciclistă pe coronamentul digului de
protecție;
- realizarea de trotuare și de trasee cicliste pe străzile cuprinse în proiect;
- măsuri de consolidare și aducere la cotă a digului existent;
- plantarea de aliniamente de arbori;
- folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;
- resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Parcul Rozelor și Someș etc.

 

 

Comenteaza