Se pun bazele unui nou parc industrial în Câmpia Turzii

Se pun bazele unui nou parc industrial în Câmpia Turzii
Pentru realizarea unui nou parc industrial în Câmpia Turzii, care să fie administrat printr-o societate de stat, primăria s-a angajat să achiziţioneze teren. Ca să obţină titlul de parc industrial, este nevoie de minim 10 hectare.

La înţelegere cu administraţia judeţeană, Consiliul Local Câmpia Turzii a decis să dezvolte un parc industrial, pentru a putea atrage investitori. Un astfel de parc, administrat prin intermediul unei societăţi cu capital de stat (precum Tetarom), poate aduce comunităţii beneficii mult mai mari, spre deosebire de varianta privată a parcurilor industriale, apreciază edilul Ioan Hanga. Numai că municipiul Câmpia Turzii nu mai dispune de terenuri pentru a dezvolta un astfel de obiectiv, ca atare, administraţia locală şi-a luat angajamentul de a cumpăra. În sensul acesta, Primăria are trei posibilităţi, iar în perioada imediat următoare se va opta pentru una dintre ele.

Pentru a revitaliza zona din punct de vedere economic, Primăria Câmpia Turzii plănuieşte să dezvolte un parc industrial, în asociere cu Consiliul Judeţean şi societatea Tetarom. Primarul Ioan Hanga spune că nu crede că un investitor privat poate avea soluţii mai bune pentru întreţinerea unui astfel de obiectiv, fiind convins că reţeaua de parcuri industriale pe care o administrează Tetarom (societate cu capital de stat), este un model de succes şi poate reprezenta o soluţie de dezvoltare pentru zona Câmpia Turzii.

"Administraţia Câmpia Turzii a testat deja varianta de parc industrial privat şi se dovedeşte că nu avem parte de prea multe beneficii. Întotdeauna este mai complicat cu privaţii. Ei investesc în infrastructura parcului şi apoi au pretenţia să scoată profit cât mai mare de la investitorii chiriaşi, sau cumpărători, după caz, fără a se gândi la beneficiile comunităţii. În schimb, într-un parc industrial aflat într-un sistem public, gestionat de o societate de stat, lucrurile se pun altfel. Scopul acestor parcuri industriale aflate în patrimonial administraţiilor locale este acela de a aduce beneficii şi investitorilor, dar în primul rând comunităţii şi economiei locale", a apreciat primarul Ioan Hanga. Un parc industrial care se află în patrimonial autorităţilor locale are ca scop atragerea investitorilor, în primul rând, şi de abia în plan secundar profitul administratorilor. Ca atare, a comentat şi Hanga, în cadrul unor astfel de parcuri, terenurile vor fi închiriate întotdeauna la preţuri decente, astfel încât investitorii să se simtă avantajaţi. Primăria vrea ca în cel mai scurt timp să realizeze un parc industrial de tipul celui din Jucu, pe care să-l ofere societăţii Tetarom în administrare, însă nu deţine teren.

"Pentru că nu mai avem teren, va trebui să achiziţionăm. În cel mai scurt timp vom decide şi cum vom proceda", a explicat Hanga. Primăria are trei opţiuni. Există un lot compact lângă şoseaua principală - fostele sere agricole. Chiar lângă acest amplasament, mai sunt o serie de parcele agricole, care de asemenea ar putea fi achiziţionate. În al treilea rând, se poate negocia şi cu Composesoratul din Câmpia, care de asemenea ar putea fi dispus să vândă o serie de proprietăţi. "Din păcate, nu prea dispunem de fonduri, însă, Consiliul Judeţean ne poate susţine în sensul acesta. Plus că avem posibilitatea de a negocia, astfel încât să nu fim nevoiţi să plătim toţi banii deodată", a explicat Hanga.

În al doilea rând, primăria va avea nevoie de resurse pentru infrastructura parcului. "Pentru lucrările de investiţe vom lua în calcul toate sursele de finanţare posibile. Bugetul Consiliului Judeţean, fonduri guvernamentale şi chiar fonduri europene", a comentat Ioan Hanga.

Comenteaza