Se reia procesul de Bugetare Participativă la Florești. Care sunt noile reguli

Se reia procesul de Bugetare Participativă la Florești. Care sunt noile reguli
| Foto: Facebook.com/primariacomuneifloresti

Primăria comunei Florești anunță începerea unui nou Concurs de Proiecte destinate comunității locale, sesiunea 2021-2022, după eșecul din prima încercare.

După problemele din 2021, când au fost mai multe nereguli cu votarea, existând suspiciuni de fraudă, procesul de bugetare participativă în cea mai mare comună din țară se reia tot anul acesta, dar proiectele vor fi votate în 2022.

Potrivit reprezentanților primariei Florești, Bugetarea Participativă își propune implicarea cetățenilor comunei într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local.

Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.

Cum se desfășoară Bugetarea Participativă la Florești în noua sesiune:

• Cetăţenii identifică și dezbat în comunitate soluții sau propuneri pertinente pentru comunitate. Obiectivele Proiectelor propuse trebuie să vizeze un interes public și să facă parte din aria de competență a Primăriei Florești.

• Aceste idei se transformă apoi în proiecte care se depun conform regulamentului BUGETĂRII PARTICIPATIVE.

• Odată depuse aceste proiecte, cetățenii comunei votează, online, acele proiecte pe care le consideră utile. Proiectele depuse vor putea fi votate de către cetățenii care au împlinit vîrsta de 18 ani și care au domiciliul / reședința pe raza
comunei Florești, județul Cluj.

Vor fi bugetate și implementate primele două Proiecte care reușesc să obțină cel mai mare număr de voturi din partea comunității locale. Votul se desfășoară întro singură etapă. Orice persoană interesată de proiectele depuse poate vota o singură dată și doar autentificat în momentul votării.

Potrivit Regulamentului, VOTUL nu poate fi modificat pe parcursul desfășurării procesului de votare. Calendarul Bugetării participative, stabilit prin Dispoziţia Primarului nr. 913 din 24.11.2021 prevede:

• 1 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022 depunerea proiectelor
• 3 ianuarie – 14 aianuarie 2022 analiza proiectelor
• 15 ianuarie - 30 ianuarie 2022 votarea online a proiectelor
• implementarea proiectelor în anul 2022 dupa adoptarea bugetului

Propunerile de proiecte pot fi înscrise pe platforma www.bugetareparticipativa.floresticluj.ro, cu respectarea Etapelor din Regulamentul publicat.

Persoanele care nu au acces la Internet vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada de depunere, cu sprijinul Primăriei Comunei Florești unde în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13.00-16.00, un funcționar al Primăriei va ajuta cetățenii interesați să depună proiecte și va oferi informațiile necesare.

Regulamentul complet al Bugetării Participative organizată în comuna Florești poate fi accesat la adresa: https://bugetareparticipativa.floresticluj.ro/regulament.

Bugetul maxim pentru un proiect este 500.000 lei, iar suma totală prevăzută pentru Bugetarea Participativă este de un milion de lei.

Comenteaza