Se reia (şi) licitaţia pentru tramvaie, la Cluj

Se reia (şi) licitaţia pentru tramvaie, la Cluj
CTP Cluj-Napoca reia licitaţia pentru tramvaie, dar şi pe cea pentru autobuze nearticulate, care însă nu vor mai fi 50.

Licitaţia organizată de Compania de Transport Public (CTP) Cluj pentru cumpărarea de tramvaie ar urma să se reia, susţine directorul Liviu Neag. Două societăţi au depus oferte, dar ambele au fost considerate incomplete. Este vorba despre polonezii de la PESA Bydgoszcz şi de arădenii de la Astra Vagoane Călători.

CTP a anunţat încă din primăvară că doreşte să cumpere şase garnituri noi, astfel încât măcar jumătate din efectivul de tramvaie să fie de generaţie nouă. Pe şinele de la Cluj mai circulă patru tramvaie relativ noi, cumpărate în 2012 tot de la PESA, în baza unui acord cadru. Atribuirea a fost blocată de contestaţii şi a putut fi programată în cele din urmă pentru 26 iulie.

Efectivul de tramvaie ar putea fi completat de municipalitate, cu bani europeni; intenţia instituţiei este să cumpere 10 tramvaie noi, prin Programul Operaţional Regional, axa 4. CTP urmează să reia şi cea mai importantă licitaţie din istoria sa recentă, cea pentru cumpărarea de 50 de autobuze nearticulate noi. „Ne-am răzgândit şi nu mai cumpărăm 50, ci 60", a spus Neag.

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a decis în iunie să anuleze licitaţia organizată de CTP Cluj pentru cumpărarea a 50 de autobuze nearticulate noi. Atribuirea a fost câştigată de Mercedes, firma care reprezintă celebrul brand în România fiind singura care nu a fost descalificată. La procedură au mai participat Solaris şi BMC, iar alte firme s-au plâns că nu au apucat să depună oferte din cauza timpului foarte redus.

Procedura a fost blocată iniţial de contestarea caietului de sarcini, iar când Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a dat „verde" pentru licitaţie, totul s-a desfăşurat în fix 24 de ore. Firmele au aflat la ora 16:00 că trebuie să depună oferta până a doua zi la 16:00.

Licitaţia a ajuns în instanţă, care a decis săptămâna trecută reluarea procedurii. „Avem şi varianta recursului, dar încă nu am primit motivarea, iar noi ne dorim să cumpărăm autobuzele cât mai repede", a explicat Neag.

În această perioadă, compania clujeană analizează şi oferta primită pentru cumpărarea a 15 autobuze articulate, precum şi a 10 minibuze. Dorinţa de înnoire a parcului auto al CTP s-a manifestat pregnant în ultimii trei ani şi are ca scop determinarea cât mai multor clujeni să renunţe la maşinile personale în dauna transportului public.

Comenteaza