Se scumpeşte gunoiul la Cluj-Napoca

Se scumpeşte gunoiul la Cluj-Napoca

Consiliul Local va aproba în şedinţa de joi creșterea tarifelor pentru deșeuri cu încă 25%. 

Aşadar, de la 10,92 lei/ persoană se ajunge la 14,43 lei/persoană, doar dacă deșeurile sunt sortate. Dacă nu, operatorul poate percepe o sumă cu 25% mai mare. Personele juridice vor plăti 125,37 lei/mc.

Deşeurile voluminoase de mobilier se vor ridica cu 32,21 lei/mc în cazul persoanelor fizice şi cu 51,37 lei/mc în cazul celor juridice. Materialele din construcţii vor fi ridicat cu 37,02 lei/mc, respectiv 53,45 lei/mc. Deşeurile reciclabile (hârtie, carton, sticlă, plastic şi metal) nu se plătesc. 

"Cei doi operatori (Rosal şi Brantner) au solicitat modifiarea tarifelor pentru activităţile de salubritate stradală şi menajeră pentru că s-au modificat cheltuielile cu sortarea şi depozitatea finală a deşeurilor în celula 1, ca urmare a tarifelor de operare la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), comunicat de Consiliul Judeţean (CJ). Tariful total de operare CMID este de 257,36 lei/tonă, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA)", se arată în hotărârea de consiliu local. Mai multe detalii, AICI!

Amintim că, luna trecută, CJ Cluj a câştigat procesul în care firma bucureşteană Eco Sud a contestat licitația pentru desemnarea unui operator care să administreze CMID. Sentinţa Curţii de Apel Cluj este definitivă. Acum, administrația județeană trebuie să obțină autorizația integrată de mediu, pentru ca Regia Autonomă a Domeniului Public să înceapă să depoziteze deșeurile în cadrul noului centru.

Investiția CMID are o valoare de 70 de milioane de euro, fiind realizată de CJ și cofinanțată din fonduri europene. Centrul realizat la Cluj este cel mai mare de acest tip din România, având o capacitate de depozitare de 1,5 milioane mc de deșeuri. Obiectivul va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. 

Comenteaza