Se tranşează soarta proiectului sălii polivalente VIDEO

Se tranşează soarta proiectului sălii polivalente VIDEO
ACI Cluj, care a contestat licitaţia pentru construirea sălii, şi-a explicat demersul: “Dacă nu am fi demonstrat în instanţă că reprezentanţii consorţiului CON-A au încălcat cerinţele impuse de primărie pentru construcţia sălii polivalente ar fi însemnat să acceptăm că regulile dintr-o licitaţie publică pot fi încălcate”.

Oferta asocierii ACI pentru construcţia sălii polivalente respectă toate cerinţele licitaţiei organizate de primărie, spre deosebire de oferta consorţiului CON-A, au arătat avocaţii Casei Ţuca Zbârcea şi Asociaţii. Directorul general al ACI, Dorin Aşchilean, spune că, atâta timp cât rivalii de la CON-A au intrat în licitaţie cu un preţ de dumping, era evident că nu vor avea cum să respecte condiţiile contractuale, motiv pentru care s-au şi adresat instanţei. Expertiza acceptată în instanţă a demonstrat tocmai acest lucru: că la un preţ de circa 50 de milioane de lei CON-A nu avea cum să construiască sala polivalentă pe care o solicitase primăria, mai ales că în studiul de fezabilitate acest proiect fusese evaluat la peste 120 de milioane de lei.

Primăria Cluj-Napoca a organizat licitaţia publică pentru construcţia sălii polivalente, din vecinătatea Cluj Arena, în anul 2011. Condiţiile din studiul de fezabilitate, elaborat pentru acest proiect, prevedeau un preţ maxim de peste 120 de milioane de lei. În caietul de sarcini, primăria a avansat un preţ de încadrare pentru ofertanţi ce varia între 52.580.000 de lei şi 105.159.876 de lei (fără TVA). Selcţia firmei/consorţiului câştigător s-a realizat în baza criteriului "cel mai mic preţ ofertat". Din cei trei concurenţi, s-au calificat doar doi: 1) asocierea CON-A, Plan 31 RO, Inter Sport, Nisal, Dico & Ţigănaş 2) asocierea ACI Cluj Grup4Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii, Bogart Construct, Das Engineering Grup. Primăria a decis să atribuie contractul asocierii CON-A, care a propus un preţ chiar mai mic decât minimul stabilit în caietul de sarcini, respectiv 50,92 milioane de lei, în timp ce asocierea ACI a propus preţul de 92,87 milioane de lei, raportat la cerinţele tehnice ale obiectivului solicitat.

"Noi am considerat că fie CON-A a venit cu o ofertă alternativă, ceea ce era interzis prin regulamentul licitaţiei, fie a venit cu o propunere incompletă. Era evident că nu aveau cum să construiască la acest preţ sala polivalentă pe care a solicitat-o primăria, motiv pentru care, de altfel, ne-am şi adresat instanţei", a spus directorul general al ACI, Dorin Aşchilean. Atât el, cât şi avocaţii ACI au arătat că planul companiei nu fost acela de a bloca acest proiect, ci, dimpotrivă, de a arăta şi de a demonstra că această licitaţie publică nu a fost respectată.

"Era un drept al nostru. Şi până la urmă, e vorba şi de a respecta interesul public, pentru că primăria a impus nişte cerinţe în privinţa realizării acestei săli polivalente, care nu au fost respectate. De aceea ne-am adresat instanţei şi am demonstrat că am avut dreptate. Noi nu am vrut niciodată să blocăm un astfel de proiect, însă exista un regulament şi nişte cerinţe pe care aveam obligaţia să le respectăm cu toţii, nu doar noi", a arătat directorul ACI, Dorin Aşchilean. Avocaţii au arătat, de asemenea, că în cazul în care ACI nu s-ar fi adresat instanţei, închizând ochii la faptul că asocierea CON-A încalcă regulile contractuale, ar fi însemnat să admită că regulile licitaţiilor publice pot fi trucate sau încălcate. "Este ca şi cum ai comanda, ca beneficiar un Mercedes, iar la schimb ai primi un Logan şi ar trebui să accepţi lucrul acesta", au comentat avocaţii. Expertiza tehnică acceptată de către toate părţile a demonstrat că preţul CON-A este nejustificat de mic, astfel că ACI a obţinut câştig de cauză.

Instanţa a emis o hotărâre executorie, solicitând beneficiarului - Primăria Cluj-Napoca - să reevalueze ofertele propuse în această licitaţie, având în vedere că oferta CON-A nu respectă cerinţele contractuale ce vizează construcţia sălii polivalnete. Fiind vorba despre o hotărâre executorie, primăria a dispus suspendarea lucrărilor la sala polivalentă. "Chiar dacă nu se spune negru pe alb că aveam obligaţia să suspendăm lucrările, fiind vorba de o sentinţă executorie, din prudenţă am considerat că trebuie să facem acest lucru", a spus primarul interimar Radu Moisin. Pe de altă parte, acesta a precizat că a fost formulată către Tribunalul Cluj o cerere pentru lămurirea sentinţei executorii.

"Trebuie să ştim exact dacă avem sau nu avem voie să lucrăm. De aceea aşteptăm ca mâine (astăzi - n. red.) tribunalul să se pronunţe. Noi nu permitem să lucrăm în continuare, pentru că riscăm să fim traşi la răspundere de Curtea de Conturi. Însă dacă Tribunalul Cluj ne va permite să facem acest lucru, în două-trei zile putem da drumul la lucrări", a anunţat Moisin. Unul dintre avocaţii ACI, Dan Cristea, a atras atenţia că nici nu se poate pune în discuţie problema reluării lucrărilor atâta timp cât există o sentinţă executorie. "Din punct de vedere juridic, dacă ai o astfel de sentinţă o pui în aplicare. De altfel, beneficiarul a înţeles acest lucru, de vreme ce a sistat lucrările", a spus Dan Cristea. ACI a menţionat că are capacitatea de a continua lucrările la sala polivalentă din punctul în care a fost lăsat acest proiect de către asocierea CON-A. "În 20 de luni am putea construi două săli de sport, nu doar una", a transmis Dorin Aşchilean.

Vezi cum arată acum şantierul:

Comenteaza