Secret de stat, aroganţă sau incompetenţă? Despre lipsa de transparență a primăriei

Secret de stat, aroganţă sau incompetenţă? Despre lipsa de transparență a primăriei
Municipalităţii clujene îi place să fie cât mai opacă faţă de opinia publică, ba chiar şi faţă de consilierii locali.

Primăria a prezentat la început de an o "informare privind modul de îndeplinire a hotărârilor Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, adoptate în perioada 29 ianuarie-3 iunie 2015" (AICI). Semnătura primarului Emil Boc, în dreapta sus, dă o şi mai mare greutate documentului.

Lecturând această informare, nu vom afla dacă toate HCL-urile votate acum un an au fost îndeplinite până astăzi, deși asta trebuia să spună documentul. Sau unele au fost duse la îndeplinire (probabil), dar pe distinşii angajaţi ai primăriei i-a durut în cot de opinia publică.

Sunt 204 hotărâri, în diverse stadii: DA - rezolvate, NU - nerezolvate, Î.d. - în derulare şi, cea mai simpatică, "nu răspunde". Ne-am întrebat cum se poate aşa ceva - vorbim de secret naţional, aroganţă sau incompetenţă? Este primăria vreo julietă care să nu răspundă şi să se îmbufneze când are ea chef? Am solicitat un răspuns inclusiv serviciului juridic al municipalităţii pe acest subiect; am primit la schimb un număr de înregistrare, semn că şi noi am încasat, momentan, un mare "nu răspunde".

Să luăm câteva exemple. Se prelungea perioada de colectare a taxei speciale de apă până la 31 decembrie 2015, prevedea una dintre hotărârile votate în 29 ianuarie anul trecut. Direcţia Tehnică şi Direcţia Economică au spus "nu răspunde", iar Compania de Apă Someş are o căsuţă goală în dreptul răspunsului. Păi s-au colectat sau nu sumele? Ce aţi făcut cu banii oamenilor?

O altă HCL se referea la modificări privind programul unor şcoli şi grădiniţe. Aici e clar că hotărârea a fost pusă în operă, însă Direcţia Generală de comunicare, dezvoltare locală şi management de proiecte tot a scris că "nu răspunde".

Aprobare indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţii "Restaurare turn corp principal clădire Moţilor 3" este o HCL cu doi "nu răspunde", unul de la Direcţia Tehnică, altul de la cea Economică. Şi totuşi turnul se restaurează, iar o parte mică de costuri a fost transferată în bugetul pe 2016.

Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 prevede, la articolul 36, alineatul 1: "Consiliul local are iniţiativă şi hotărăşte, în condiţiile legii, în toate problemele de interes local, cu excepţia celor care sunt date prin lege în competenţa altor autorităţi ale administraţiei publice locale sau centrale". E doar un scurt citat din lege, care per ansamblu vorbeşte despre faptul că, într-o unitate administrativ-teritorială, nici iarba nu creşte fără încuviinţarea consilierilor. Așadar, dacă în fața opiniei publice aparatul primăriei are doar obligații pe latură morală, față de consilierii locali are o datorie prevăzută de lege, pe care în cazul prezentat nu și-o îndeplinește. 

Comenteaza