Video Șeful județului Cluj, despre școala online: „Vom avea internet la capacitate optimă în fiecare localitate”

Șeful județului Cluj, despre școala online: „Vom avea internet la capacitate optimă în fiecare localitate”
| Foto: zf.ro

Alin Tișe dă asigurări că se va rezolva problema internetului în toate localitățile din județ pentru ca elevii să-și poată desfășura lecțiile online, în contextul pandemiei de COVID-19.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj a vorbit la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre situația școlilor din județ.

„Ajungem în acest județ într-o normalitate pe care mi-o doresc de mulți ani, aceea de racordare a tuturor școlilor la internet, apă și canalizare. Nu cred că există cineva în această țară să nu-și dorească să avem această normalitate, care din păcate la noi pare un lucru ieșit din comun.

În momentul de față, Clujul este singurul județ din România care nu are școli și grădinițe cu toaletele în curte, pentru că investițiile pe care le-am făcut anii aceștia și cele încheiate în 2020 au dus la finalizarea tuturor lucrărilor. Este o normalitate, dar prea mică față de cât avem de făcut în țară”, a declarat la ZIUA LIVE Alin Tișe.

Liderul forului administrativ județean Cluj a mai menționat că, în prezent 100% din școlile și grădinițele din județ au apă în clădire.

„Problema pe care o avem este că nu peste tot apa aceasta este potabilă. În aproximativ 30% din anumite sate unde nu există rețea de apă centralizată, acolo nu avem rețea unică cu apă potabilă. 44 de instituții de învățământ din totalul de 423 din județ nu au apă potabilă. Lucrăm cu primăriile să vedem în ce măsură putem rezolva”, a precizat Tișe.

Președintele CJ Cluj a spus care este situația privind accesul elevilor la internet.

„În momentul de față am cerut o analiză la zi la Inspectoratul Școlar Județean cu privrie la semnalul la internet. Există probleme cu puterea de acoperire a semnalului. Acolo unde avem aceste probleme, în discuții și parteneriate cu societățile de telefonie, vom rezolva. În ceea ce privește internetul în fiecare casă nu putem finanța din bugetul public.

Ce putem face este să avem internet și telefonie în satul respectiv. Putem împreună cu ISJ să contribuim la cofinanțarea proiectului de asigurare a tabletelor, dar în momentul de față Guvernul are deja acest proiect, care este în derulare și odată implementat, vor ajunge tabletele la fiecare elev. Noi cu internetul pe care îl vom avea la capacitatea optimă în fiecare localitate vom putea veni în sprijinul oamenilor, în această formulă putem să ne implicăm”, a explicat Alin Tișe.

Comenteaza