Semafoare inteligente între Baciu şi Cluj pentru fluidizarea traficului

Semafoare inteligente între Baciu şi Cluj pentru fluidizarea traficului
Primarul comunei Baciu a dat detalii despre proiectul de semaforizare pe drumul naţional care face legătura cu Clujul.


Primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că a fost selectată firma care face proiectul tehnic pentru amplasarea semafoarelor iar în circa o lună studiul va fi gata iar apoi se va putea trece la licitaţia pentru execuţia propriu-zisă a lucrării.

Administraţia comunei clujene informează că în trei zone mai intens circulate inclusiv de pietoni, casa de cultură, şcoala şi magazinul Regina, vor funcţiona semafoare cu buton pentru pietoni.

Deasemenea, la ieşirea de pe strada Privighetorii, primăria intenţionează să amplaseze un semafor pentru virajul la stânga, deoarece atunci când drumul naţional este plin de maşini, cei de pe strada Privighetorii nu mai pot să ajungă în drumul principal. Aici se doreşte ca acest semafor să fie unul inteligent, cu senzori, care, în funcţie de numărul de pietoni, schimbă culoarea roşie şi acordă verde pentru trecători.

Alte semafoare inteligente ar urma să fie instalate şi pe strada Jupiter, în cartierul Tineretului din comună dar şi la intrarea la uzina mecanică, în zona industrială.

În zona fabricii Napolact, sunt două variante care sunt luate în calcul, fie un semafor inteligent sau chiar un sens giratoriu. Sensul giratoriu ar fi extrem de util aici mai ales în cazul în care se găseşte o soluţie pentru o nouă şosea care să treacă peste linia ferată şi să ajungă în zona Tetarom.

Reprezentanţii primăriei arată că în special dimineaţa între orele 7.00-9.00 drumul naţional care leagă comuna Baciu de Cluj este extrem de aglomerat, pentru că pe lângă traficul de tranzit curent, câteva sute de maşini ies simultan de la blocurile de locuinţe din comună. Primarul Florin Mureşan mai afirmă că drumul se aglomerează şi mai tare din cauza traficului greu care vine dintre Vestul ţării pe direcţia Moldova, trafic care de la Căpuş este direcţionat prin Gârbău iar apoi prin Baciu, în lipsa unei legături între Autostrada Transilvania şi centura de Est a Clujului.

Recent comuna Baciu a obţinut un milion de euro de la UE pentru un alt proiect de decongestionare a traficului din localitate. Este vorba de amenajarea unei variante de ieşire la şoseaua naţională, de 3,8 km, ce urmează să fie asfaltată şi care va putea fi folosită ca alternativă, pe traseul str. Bisericii Ortodoxe şi str. Valea Seacă.

 

 

Comenteaza