Sens unic pe o arteră importantă a Clujului. E bună ideea?

Sens unic pe o arteră importantă a Clujului. E bună ideea?
Primăria ar putea introduce sens unic pe una dintre cele mai importante străzi din oraş, pentru a favoriza transportul în comun.

Primarul Emil Boc a declarat marţi, la REALITATEA FM Cluj, că pe Calea Moţilor ar putea fi instituit sens unic. Discuţia a apărut pe fondul intenţiei municipalităţii de a crea o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, care să traverseze întreaga zonă centrală.

„Suntem în faza finalizării studiilor şi de analizare a fiecărei intersecţii pentru realizarea benzii dedicate mijloacelor de transport în comun. Este în lucru inclusiv varianta de instituire a sensului unic pe Calea Moţilor. Dacă introducem benzile dedicate, şoferii de automobile vor avea la dispoziţie o singură bandă de mers spre Mănăştur, aşa că se discută ca pe Moţilor să instituim sens unic.

Asta ar însemna să avem sens unic şi pe Pavlov (Cardinal Iuliu Hossu n. red.), spre centru. Sau invers. Specialiştii fac în laborator simulări de trafic. Când vom avea concluziile specialiştilor, vom veni cu ele într-o dezbatere publică în vederea luării unei decizii finale", a spus edilul şef.

Ideea expusă de Boc este conţinută şi într-un articol ZIUA de CLUJ din 27 octombrie (AICI): „În actuala configuraţie a marcajelor, pe str. Memorandumului ar urma să rămână două benzi pentru automobilişti, iar pe strada Moţilor, numai una. Străzile amintite au fost reabilitate în cadrul unui proiect european şi nu vor putea fi operate modificări timp de cinci ani.

Singura schimbare care s-ar putea face ar fi ca pe Moţilor să se introducă sens unic spre vest. Sau, lucru pe care l-a mai propus anul trecut primarul, să existe benzi reversibile. Moţilor este o arteră care dimineaţa este luată cu asalt de cei care merg spre centru, iar după-amiaza, de cei care călătoresc spre Mănăştur sau Floreşti".

Prin crearea sensului unic, autobuzele şi troleibuzele care vin dispre Mănăştur ar urma să circule pe "contrasens" şi pe Moţilor, aşa cum se întâmplă deja pe Bd. 21 Decembrie şi pe Memorandumului.

De asemenea, e de observat că şoferii care traversează Clujul de la est la vest sunt avantajaţi, având la dispoziţie un drum direct şi mai larg, în vreme ce maşinile care vin din sens opus trebuie să se strecoare pe străduţe precum Clinicilor şi Napoca.

Comenteaza