Seplecan a dat de greu. Acuză „presiuni" în scandalul cât casa al construcţiei depozitului ecologic de deşeuri

Seplecan a dat de greu. Acuză „presiuni
Pe fondul acutizării „crizei gunoaielor", creşte şi tonalitatea în disputa dintre CJ Cluj şi constructorul centrului ecologic de deşeuri. Tânărul preşedinte al CJ Cluj, Mihai Seplecan, spune că asupra sa se fac presiuni ca să accepte „compromisuri contrare interesului public".

 

La nici 24 de ore de la trimiterea ultimatumului de miercuri, privind reaşezarea la masa negocerilor pentru finalizarea centrului de deşeuri pe fonduri europene din Feleacu, societatea Atzwanger a dat un răspuns CJ Cluj, dar acesta nu l-a mulţumit pe noul preşedinte al forului judeţean.

Pretenţiile constructorului

Conform adresei Atzwanger trimise presei de CJ Cluj, firma italiană pune mai multe condiţii pentru continuarea lucrărilor la centrul ecologic de deşeuri din Feleacu. Atzwanger cere plata sumei de „6.997.419,39 lei , prevăzută de Situaţia Interimară de Lucrări nr. 10" dar şi „emiterea unui Certificat Interimar de Plată (CIP 11)", pentru lucrările deja realizate care nu au fost plătite din cauza notificării de reziliere a contractului dintre cele două părţi. Firma italiană mai solicită prelungirea termenului de execuţie a lucrării cu 202 zile de la terminarea lucrărilor de consolidare concesionate către Ceconi SRL şi actualizarea preţului, ca urmare a suspendării lucrărilor. Firma italiană mai ameninţă că dacă unul din punctele noului acord propus nu va fi respectat de CJ Cluj, atunci acesta va deveni ineficace şi „în acest caz, decizia Comisiei de Adjudecare a Disputelor (CAD) va deveni „definitivă şi executorie".

Această Comisie de Adjudecare a Disputelor este chemată să rezolve disputele care apar între părţi în executarea unui contract de tip FIDIC, aşa cum este cel între CJ Cluj şi Atzwanger, iar în urmă cu câteva săptămâni CAD a decis că nu au fost îndeplinite condiţiile cerute pentru ca CJ Cluj să iniţieze rezilierea contractului dintre cele două părţi.

CJ Cluj: „Pretenţii aberante şi total inacceptabile"

În faţa acestei ofensive a celor de la Atzwanger, CJ Cluj a dat un comunicat în care afirma că societatea italiană „a răspuns Consiliului Judeţean Cluj într-o manieră care nu este însă de natură să genereze optimism cu privire la buna credinţă a societăţii şi intenţia reală de a finaliza în bune condiţii contractul CMID".

„În ceea ce priveşte fondul răspunsului formulat de societatea Atzwanger, pretenţiile ridicate sunt cu adevărat aberante şi total inacceptabile, cu mult chiar peste nivelul prevederilor stabilite prin decizia C.A.D., ceea ce conduce la ideea că asocierea nu îşi doreşte cu adevărat continuarea lucrărilor şi finalizarea în bune condiţii a proiectului. Tot în acest context, al prevederilor deciziei C.A.D., trebuie reamintit faptul că aceasta nu are valoarea unei hotărâri judecătoreşti, Consiliul Judeţean Cluj putând să o ia în considerare atâta însă timp cât prin intermediul ei nu sunt afectate interesele financiare ale Uniunii Europene", se mai arată în punctul de vedere al conducerii CJ Cluj

Autoritatea de Audit: lucrări neconforme de circa 13.000.000 de lei

Prin acelaşi document, Consiliul Judeţean Cluj arată că a primit raportul oficial în urma controlului efectuat în ceea ce priveşte proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor de către Autoritatea de Audit care reprezintă interesele Uniunii Europene pe lângă Curtea de Conturi a României. „Prin intermediul raportului se constată neconformitatea unor lucrări în cuantum de cca. 13.000.000 de lei, Autoritatea solicitând în mod imperativ recuperarea prejudiciului astfel cauzat bugetului Uniunii Europene", mai informeză Biroul de Presă al CJ Cluj.

Seplecan acuză presiuni: „Am sesizat organele abilitate"

„Ţin să precizez foarte clar faptul că nu voi accepta reluarea lucrărilor la C.M.I.D. în condiţii care să dezavantajeze bugetele Uniunii Europene şi al Consiliului Judeţean Cluj sau interesele cetăţenilor judeţului Cluj. Voi continua să am în permanenţă o atitudine extrem de constructivă, acest lucru neînsemnând însă că voi fi dispus să fac compromisuri care presupun încălcarea legii sau a clauzelor contractuale. În acelaşi timp, anunţ public că nu voi ceda în niciun caz presiunilor care au început deja să se exercite asupra mea prin diferite mijloace. Îi anunţ cu acest prilej şi îi avertizez pe toţi aceia care nu înţeleg că legea şi interesul cetăţeanului sunt mai presus de orice că am sesizat deja toate organele abilitate să cerceteze aceste ingerinţe care se fac pentru a mă determina să accept compromisuri contrare interesului public" a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Preşedintele CJ Cluj a solicitat firmei Atzwanger ca, până cel târziu vineri, 26 iunie 2015, să transmită forului administrativ judeţean propunerile menite să contribuie la deblocarea situaţiei şi continuarea contractului CMID, urmând ca actul adiţional să fie semnat până cel târziu în data de marţi, 30 iunie 2015.

În anul 2012 a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru construirea CMID, din fonduri europene, format din asocierea dintre companiile Confort SA, Atzwanger, Ladurner Impianti şi Vel Service, pentru valoarea de 107,5 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Confort SA a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma italiană Atzwanger. În februarie 2013, asocierea care câştigase licitaţia a subcontractat lucrarea către o altă asociere de firme condusă de Napoca Construcţii, aflată în proprietatea familiei Bene.

Anul trecut CJ Cluj a reziliat contractul cu asocierea condusă de Atzwanger, acuzând efectuarea unor lucrări neconforme, iar la începutul anului 2015 a făcut şi o plângere penală la DNA în acest caz. Acum cele două părţi poartă discuţii pentru deblocarea contractului.

 

 

Comenteaza