Seplecan, luat la întrebări de Consiliul Civic Local. Nici primăria Cluj-Napoca nu a scăpat de critici

Seplecan, luat la întrebări de Consiliul Civic Local. Nici primăria Cluj-Napoca nu a scăpat de critici
Chiar dacă la nivelul municipiului Cluj-Napoca criza acută a gunoaielor a fost rezolvată temporar prin inaugurarea unei noi platforme de depozitare, celelalte primării din judeţ sunt nevoite să transporte gunoaiele zeci de kilometri în alte judeţe.

Organizaţia neguvernamentală Consiliul Civic Local (CCL) a cerut conducerii forului judeţean clujean, într-o dezbatere publică, la sfârşitul săptămânii trecute, termene clare pentru finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor(CMID), pe care-l construieşte forul administrativ judeţean cu fonduri europene în comuna Feleacu şi a cărui realizare se află în mare întârziere.

Consiliul Județean are responsabilitatea construirii Centrului Integrat de Deșeuri și bani europeni pentru a închide cele șase rampe din județ, inclusiv Pata Rât. Din estimările noastre, sunt circa 700.000 de metri cubi de deșeuri depozitate la Pata Rât, după părerea mea, depozitate ilegal, ceea ce îngreunează închiderea. Am și făcut o plângere penală în care am arătat situația pe care am găsit-o. În plus, și din nou e părerea mea personală, firmele care au colectat nu au făcut-o conform legii, nu au colectat selectiv iar depozitările, la fel. Vă mai spun ceva: constructorul inițial, Cornu, de la Confort este acum închis. Proiectantul, George Boieru, a fost închis. Patronul de la firma care s-a ocupat de dirigenție a fost și el închis, cel de la subcontractorul Napoca Construcții a fost la rândul său închis, fostul președinte al Consiliului Județean a fost și el închis o perioadă. Eu am cerut o expertiză, căci de acolo a dispărut un deal întreg. Și am făcut și plângere la DNA", a răspuns preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan.

Mihai Seplecan a explicat activiştilor civici că după rezilierea contractului cu vechiul constructor, a decis împreună cu echipa de implementare să împartă restul de lucrare în două. „ Am relicitat construcția, fidicul galben (n.red. - zona administrativă a centrului) este deja pe SEAP, iar în acest moment este gata documentația și pentru fidicul roșu (n.red. - celula de depozitare a deşeurilor) pe care urmează să îl dăm spre SEAP și să-l relicităm. Eu sper ca în maxim trei săptămâni să avem pe SEAP și fidicul roșu urcat și relicitat", a spus Seplecan.

La întrebarea reprezentanţilor CCL, şeful CJ Cluj a precizat că va păstra actuala echipă de implementare a proiectului centrului ecologic de deşeuri. Mihai Seplecan a fost întrebat de liderul CCL, Iosif Pop, dacă a luat în calcul o modalitate prin care cetățenii să își poată recupera banii dați în plus pe colectarea gunoaielor, iar Seplecan a precizat că în plângerile penale a solicitat și recuperarea prejudiciului.

De criticile activiştilor Consiliului Civic Local nu au scăpat nici reprezentanţii municipalităţii clujene, care au inaugurat recent o rampă temporară de depozitare a gunoaielor lângă vechea rampă de la Pata Rât. Responsabilii de politicile de mediu ai civicilor au opinat că rampa provizorie anunțată de primarul Emil Boc este prea mică pentru a ajunge pentru doi ani iar poziționarea ei, lipită de rampa de la Pata Rât, ar putea atrage suspiciuni de folosire în continuare a celei vechi.

 

Comenteaza