Seplecan, nemulţumit de situaţia Centrului de Management Integrat al Deșeurilor: "Ceasul ticăie, dar nimeni nu pare să-l audă"

Seplecan, nemulţumit de situaţia Centrului de Management Integrat al Deșeurilor:
La aproape o lună de la sosirea rezultatelor expertizei de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), consilierul judeţean Mihai Seplecan trage un semnal de alarmă cu privire la soluţiile găsite pentru salvarea proiectului. Acesta se arată nemulţumit de faptul că cei responsabili nu au făcut până în acest moment demersurile necesare pentru a remedia situaţia gravă de la centru.

"Suntem la mai bine de o lună de când a venit expertiza tehnică cerută pentru lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. A trebuit să cer public desecretizarea rezultatelor acestei expertize și numai atunci am putut afla dimensiunea dezastrului privind calitatea lucrărilor executate acolo. Demersul meu a fost făcut pentru a se putea ajunge la o concluzie în ceea ce privește continuarea sau sistarea lucrărilor sub același contract, în așa fel încât acesta să nu fie pus în pericol și județul să nu piardă banii europeni de investiție sau, mai rău, să fim puși în situația de a returna și banii cheltuiți până acum", spune consilierul judeţean PNL Mihai Seplecan.

Situaţia de la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Cluj este gravă, arată o expertiza întocmită de specialişti în inginerie geotehnică. Viitorul centru de deşeuri prezintă un pericol iminent de alunecare, care poate surveni într-o perioadă relativ scurtă de timp, în cazul unui cutremur sau a unei ploi masive.

"De atunci au mai trecut 20 de zile și nu s-a mai auzit nici măcar zgomotul unei hârtii mișcate înspre soluționarea problemelor semnalate acolo. Reamintesc faptul că experții nu s-au sfiit să declare drept "malefice" lucrările executate la CMID. Cum malefic am fost declarat și eu de către cei din PSD Cluj doar pentru că m-am apuca să le sap printre interese.

Deci, îi întreb pe ei responsabili: ce se mai aude cu Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, ce anume ați făcut concret pentru ca acesta să fie finalizat la timp, în așa fel încât să nu se piardă această investiție, pentru a nu ne trezi cu deșeurile menajere depozitate în fața caselor clujenilor?", transmite consilierul judeţean.

CMID este un proiect mai vechi al Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, iniţiat în 2007, prin procedură de achiziţie publică. Titularul investiţiei este Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile din România, iar beneficiarul, CJ Cluj. Starea actuală a obiectivului şi problemele din zonă se întâmplă din cauza unui furt semnificativ de pământ în zonă şi din cauza unui sistem de drenare a apelor subterane prost întocmit şi realizat. Astfel, cei 33.000 mc de pământ care au dispărut de la faţa locului pun în pericol stabilitatea întregului proiect.

"Depozitarea deșeurilor menajere în județul Cluj este în continuare într-o stare precară. Depozitul din cadrul proiectului de Management Integrat al Deşeurilor nu este gata - mai mult, cei responsabili cu găsirea unor soluții nu prea se înghesuie cu munca, iar vechea rampă de depozitare este închisă de către inspectorii de la mediu. S-a deschis prin protocol semnat de CJ Cluj, Primăria Cluj-Napoca și societatea Salprest o nouă rampă de stocare temporară - o soluție pe termen scurt. Ceasul ticăie, dar nimeni nu pare să vrea să-l audă", adaugă Seplecan.

Consilierul judeţean menţionează că a cerut public inițierea procedurilor legale necesare ca cei care se fac vinovați de situația lucrărilor de la CMID: constructorii, responsabilii cu supervizarea, să fie identificați și puși să returneze banii încasați nemeritat pentru acest obiectiv. Acesta adaugă faptul că nu i se pare corect pentru cetățenii contribuabili ai Clujului ca cei care au încasat bani pentru a superviza niște lucrări declarate malefice într-o expertiză publică să se bucure în continuare de beneficii nemeritate.

Construirea unui centru integrat pentru gunoaie, este o cerinţă a UE şi ar fi trebuit să se regăsească în Cluj încă din 2012. Proiectarea lucrărilor pentru fazele documentaţiei de atribuire şi proiect tehnic, plus caiet de sarcini a revenit consorţiului format din Kocks Ingenieure (Germania), Enviroplan Consultants & Engineers (Grecia), EPEM SA Environmental Planning Engeneering and Management (Grecia) şi Romar Consulting (România). Executarea lucrărilor a revenit asocierii Atzwanger (Italia), Lduner Impianti (Italia), Confort SA şi VEL Service (România). Lucrările de execuţie au început în 2012, constructorul fiind Confort SA. La sfârşitul lui 2012 acest constructor a instrat în insolvenţă şi s-a retras din asociere, iar Atzwanger a luat ca subatreprenor pe Napoca Construcţii care a continuat lucrările.

Noul centru din apropierea Clujului ar trebui să aibă următoarele elemente: staţie de tratare mecano-biologica a deşeurilor biodegradabile, staţie de sortare deşeuri reciclabile, infrastructura adiacentă de alimentare cu apă, alimentare cu energie electrică, reţea de incendiu, execuţia celulei nr. 1 de depozitare deşeuri de 7,76 ha, drumuri interioare, clădire administrativă, zonă de intervenţii utilaje, zonă de spălare a roţilor, staţie epurare levigat, staţie de combustibil, reţele incintă, sistem captare gaz din depozit, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, zonă de recepţie deşeuri, cabină pentru personalul de supraveghere, monitorizarea mediului.

 

Comenteaza