Seplecan şi Boc fac un apel disperat către Ministerul Fondurilor Europene în criza gunoaielor. „Din 10 iulie se sistează şi depozitarea la Alba Iulia"

Seplecan şi Boc fac un apel disperat către Ministerul Fondurilor Europene în criza gunoaielor. „Din 10 iulie se sistează şi depozitarea la Alba Iulia
Mihai Seplecan se află la Bucureşti pentru discuţii cu oficialii Ministerului Fondurilor Europene pentru deblocarea depozitării deşeurilor. Preşedintele CJ Cluj a trimis ministrului o adresă comună semnată de el şi de primarul Emil Boc, pe această temă.

Seplecan a participat miercuri, la sediul Ministerului Fondurilor Europene (MFE) din Bucureşti, la o serie de întâlniri cu factori de decizie şi experţi din cadrul instituţiei, într-o nouă încercare de deblocare a situaţiei depozitării deşeurilor în judeţul Cluj, în contextul situaţiei generate de recenta închidere a depozitelor de deşeuri neconforme din judeţ, în principal a celui de la Pata Rât.

Autorităţile judeţene şi municipale analizează acum varianta achiziţionării terenului aferent Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Cluj", în vederea obţinerii acordului comunei Feleacu pentru realizarea mult discutatei rampe de stocare temporară.

Această soluţie, susţinută şi de Primăria Cluj-Napoca printr-o adresă comună transmisă deja ministerului de resort, vine ca urmare a răspunsuluiprimit de CJ Cluj de la MFE, în care se precizează extrem de clar faptul că perceperea unei redevenţe, în conformitate cu solicitarea comunei Feleacu, nu este conformă proiectului SMID, întrucât „nu poate fi inclusă o cotă care să devină venit la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale, care nu este strict legată de o activitate de gestionare a deşeurilor" (despre care ZIUA de CLUJ v-a informat în ediţia de ieri n. red.).

Practic, Boc şi Seplecan îi cer ministrului Fondurilor Europene, prin acea adresă (foto), să le spună dacă suma necesară achiziţionării terenului de la Feleacu de către CJ Cluj poate fi inclusă în categoria cheltuielilor eligibile în cadrul proiectului european SMID şi dacă o eventuală cumpărare a terenului respectiv de către CJ Cluj ar pune cumva în pericol finanţarea europeană pentru acest proiect.

Autorităţile cer acest lucru în contextul în care acordul de asociere a CJ Cluj şi a primăriilor din judeţ, în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan Cluj, realizată în scopul implementării proiectului de interes judeţean SMID, prevede la articolul 9, alineatul 2 , că „Este interzisă încheierea, pe durata prezentului Acord (30 de ani începând din 2010, n. red.) a oricărui alt act juridic având ca obiect aceste terenuri" („pe care urmează să se construiască CMID şi staţiile de transfer").

Or, acest teren a fost pus la dispoziţia CJ Cluj de Primăria Feleacu tocmai pentru construirea CMID. În documentul trimis ministrului Fondurilor Europene, Boc şi Seplecan mai afirmă că „începând cu data de 10.07.2015 se sistează şi depozitarea la depozitul din Alba Iulia, iar ulterior nu vom avea o soluţie legală de depozitare a deşeurilor".

Soluţia promovată de Seplecan şi convenită cu Boc este determinată şi de necesitatea demarării urgente a achiziţiei publice pentru delegarea serviciilor de colectare şi transport a deşeurilor de către ADI Eco-Metropolitan Cluj (din care fac parte CJ Cluj şi toate primăriile de municipii, oraşe şi comune din judeţ, n. red.), procedură care, în lipsa unei rampe de depozitare şi a unui tarif corespunzător, este imposibil de demarat, informează Biroul de presă al CJ Cluj.

„Împreună cu domnul primar Emil Boc am înaintat această propunere pentru o deblocare cât mai urgentă a situaţiei depozitării deşeurilor din judeţ. Este un nou demers, o continuare a eforturilor pe care le facem pentru identificarea soluţiei optime de depozitare a deşeurilor, fără a polua alte suprafeţe de teren, astfel încât să putem demara, chiar şi parţial, demersurile de punere în funcţiune a proiectului SMID în judeţul Cluj.

Ceea ce încercăm să obţinem de la MFE este un acord al instituţiei guvernamentale pentru soluţia propusă de judeţul Cluj, astfel încât să nu se aducă atingere, în nici un fel, condiţionalităţilor care au stat la baza acordării finanţării nerambursabile pe acest proiect", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

 

 

Comenteaza