Sezonul nou de panseluţe „portocalii" îi costă pe clujeni 1 milion de euro

Sezonul nou de panseluţe „portocalii
Abonatele de anii trecuţi la banii primăriei clujene, dar şi firme apropiate de PDL cunoscute pentru contractale pe bani publici încheiate cu primăriile conduse de democrat-liberali au depus oferte la licitaţia pentru «panseluţele» pe care edilul Emil Boc vrea să le sădească în Cluj-Napoca.

Primăria clujeană a pus la bătaie peste 1 milion de euro pe următorii patru ani pe care este pregătită să îi plătească pentru achiziţionarea de material dendrofloricol care va fi plantat în oraş. Licitaţia este în linie dreaptă, cuprinzând 65 de loturi, pentru care instituţia va bate palma cu firma care a ofertat cel mai mic preţ.

Patru societăţi au participat la licitaţia organizată de primărie luna aceasta pentru a deveni furnizorul administraţie clujene de material dendrofloricol în următorii patru ani. Contractul (acord cadru) vizează 65 de loturi care cuprind mai multe tipuri e plante şi este estimate la peste 4,5 milioane de euro cu TVA. În fircare an, primăria condusă de Emil Boc şi-a asumat, conform acordului cadru, să comande plante, pe trei contracte subsecvente pentru fiecare lot în parte. Criteriul de atribuire al licitaţiei este preţul cel mai scăzut.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass media al primăriei, au depus oferte societăţie Paul Flowers din Lopadea Noua judeţul Alba, Serflor Dej, Silva Group Romania din Bucureşti şi Garden Center Grup din Ilfov. "În prezent, comisia de licitaţia analizează ofertele, urmând să stabileacă câştigătorii pentru fiecare lot de plante în parte", a mai informat structura primăriei care asigură comunicarea cu presa.

Societăţile Paul Flowers din Lopadea Noua judeţul Alba, Serflor Dej sunt abonatele din anii trecuţi la banii primăriei clujene. De exemplu, în 2011, acestea au încasat câteva milioane de lei pentru plantele care au ajuns în rondorurile din Cluj-Napoca. Serflor a încasar 4 milioane de lei în 2011 şi alţi 5 milioane de lei în 2010, potrivit datelor furnizate de instituţie. Acum doi ani, de exemplu, Paul Flowers a fost plătită cu 3,3 milioane de lei de aceeaşi primărie.

Despre Silva Group, presa de investigaţie, a relat că este deţinută de un fost aspirant la fotoliul de deputat, Ştefan Voicu, membru al partidului ecologist care a furnizat tui la suprapreţ către primăria sectorul 6 Bucureşti, pe un contract de 110.000 de lei.

Garden Center Grup este deţinută de omul de afaceri Ion Olteanu, şi este, potrivit relatărilor din presa centrală, o firmă care a câştigat mai multe contracte pe bani publici cu primării din ţară conduse de PDL. Mai mult, numele acesteia a apărut şi în cadrul unor anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru lucrările pe care acestă societate le-a avut cu primăria Timişoarei în 2010 pentru reabilitatea unui parc din acest municipiu, dar şi cu alte administraţii din ţară.

Consilierii PSD şi PNL din mandatul trecut, dar şi actualii aleşi locali au criticat în repetate rânduri pe managerii oraşului deoarece direcţionează fonduri importante de la bugetul local înpre "panseluţe", în timp ce oraşul este plin de gropi. Mai mult, ei au cerut, fără rezultat, diminuarea sumelor care se cheltuie anul din buget pentru material dendrofloricol. Conducătorii oraşului se justificau că oricum administraţia cumpără flori la jumătate de preţ faţă de cele achiziţionate de aceeaşi primărie în timpul mandatului fostei administraţii Funar.

În ultimii cinci ani, Primăria Cluj a cheltuit 21 de milioane de lei pentru achiziţionarea de flori, potrivit datelor furnizate de Biroul Mass-media al primăriei Cluj-Napoca. Cei mai mulţi bani au fost plătiţi în urmă cu trei ani, când a fost încheiat un acord-cadru valabil pe 30 de luni, în valoare de maxim 15 milioane de lei.

 

Comenteaza