Sfârşit pentru criza gunoaielor? Ce soluţii pregătesc autorităţile

Sfârşit pentru criza gunoaielor? Ce soluţii pregătesc autorităţile
Din 15 octombrie nu vom mai duce gunoiul la Oradea, ci deşeurile vor fi transportate la o nouă rampă, construită de Primăria Cluj-Napoca în apropiere de Pata Rât. Cealaltă soluţie, propusă de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, ar putea să funcţioneze abia peste şase luni.

Municipalitatea a găsit un teren de circa 4.000 mp pentru construirea unei noi rampe temporare. Pe terenul în cauză, gunoaiele ar putea fi stocate pentru o perioadă mai îndelungată: doi ani, conform primarului, însă doar respectând condiţia de a elimina din cantitatea depozitată, potrivit specialiştilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM).

"Încă din luna iunie, împreună cu colegii din primărie, lucrăm la o soluţie pe termen mediu şi lung pentru Cluj, întrucât ne expiră contractul cu Oradea în 15 octombrie şi nu vrem să existe riscul neridicării gunoaielor din municipiu. În acest sens am pregătit o soluţie pentru minim doi ani de zile, în speranţa că în acest interval vor termina cei de la CJ centrul de deşeuri şi care să ne asigure că vom avea poate şi un preţ mai bun decât la Oradea şi să nu mai avem frica pe care am avut-o în iunie", a declarat primarul Emil Boc, pentru ZIUA de CLUJ.

La rândul lor, reprezentanţii APM au declarat că rampa va fi gata, cel mai probabil, după jumătatea lunii septembrie, însă va putea funcţiona doar atât timp cât va respecta prevederile legale şi nu va depăşi capacitatea de funcţionare. Platforma, situată în apropierea vechii rampe de la Pata Rât, va fi construită pe un teren al primăriei administrat de Regia Autonomă a Domeniului Public.

"Rampa Primăriei Cluj-Napoca este în procedură şi probabil prin 15-25 septembrie va ieşi. 9-10 luni, cam atât poate funcţiona fără probleme. Rampa de stocare temporară va avea 4.000 mp, asta va fi capacitatea. Cu condiţia să elimine de acolo, că asta este problema. În general, rampa este dată pe o anumită capacitate şi trebuie eliminat constant", a precizat Grigore Crăciun, director executiv al APM Cluj.

De altfel, edilul a explicat, într-o emisiune a postului de radio REALITATEA FM, că demersurile pentru obţinerea tuturor actelor sau avizelor necesare pentru construirea unei rampe temporare sunt proceduri îndelungate şi nu pot fi realizate, nici pe departe, într-un interval scurt de timp.

"Noi lucrăm de patru cinci luni de zile să pregătim soluţii pentru octombrie. Deci nu se pot face pe mediu de pe o lună pe alta, de pe o săptămână pe alta. Sunt încă în proceduri, iar soluţia o să o prezentăm în septembrie, aşa cum am promis. O soluţie pentru ceea ce înseamnă municipiul Cluj-Napoca, pentru a nu mai avea probleme următorii doi ani, mai avem nişte etape de parcurs, oricum, clujenii nu o să rămână cu gunoiul în stradă", a precizat Boc.

Vechea rampă de depozitare a deşeurilor a fost închisă la sfârşitul lunii iunie, când operatorii care colectează deşeurile din municipiu au fost notificaţi de Salprest, firma care deţinea rampa temporară de stocare a deşeurilor de la Pata Rât, că nu le mai pot depozita aici. Timp de câteva zile, deşeurile au fost depozitate la Alba Iulia, iar după aceea la Oradea, unde mai pot fi transportate până în octombrie.

"Înainte de a apărea blocajul acela, din februarie până în iunie, chiar am crezut că la CJ se va găsi o soluţie pentru rezolvarea crizei gunoaielor. Am crezut asta pentru că a fost acea şedinţă din februarie 2015 în cabinetul prefectului când, în prezenţa preşedintelui Agenţiei Naţionale de Mediu, a preşedintelui Gărzii Naţionale de Mediu, a reprezentanţilor tuturor structurilor judeţene cu competenţe în materie s-a stabilit ca până în 15 iulie CJ să pună la dispoziţia primăriilor o soluţie pentru depozitarea deşeurilor până se termină centrul şi atunci s-au stabilit nişte paşi concreţi care trebuie să fie făcuţi.

Am crezut în faptul că va fi o soluţie a CJ, motiv pentru care în 3 aprilie m-am dus la şedinţa de CJ, spunând oamenilor: atenţie că tot ce am stabilit în februarie nu se face! După aceea s-au mişcat treburile mai repede, au dat drumul la procedura cu RAADPP, să se facă prin CJ, să înceapă negocierile cu Feleacu, să se facă expertize.

Din nefericire, toate s-au blocat cu o săptămână înainte să apară autorizaţiile acestea şi în momentul în care am primit şi de la firma privată Salprest că se sistează depozitarea, eu am fost lăsat pur şi simplu în ofsaid total, am avut şansa să găsesc şapte zile soluţii la Alba Iulia, după care să găsesc la Oradea, iar din iunie am căutat să găsesc alte soluţii ca să nu mai depindem de alţii. A fost un risc uriaş de a rămâne cu gunoaiele în stradă, care nu a dispărut în totalitate, dar, repet, eu lucrez intens la o soluţie publică, nu mai vreau să depind de o firmă privată", a precizat Boc.

Săptămâna trecută, autorităţile judeţene au anunţat construirea unei alte rampe temporare, în apropierea municipiului Turda. O firmă privată din Bucureşti ar urma să deschidă, pe un teren de peste 8.000 mp, un punct temporar de stocare a deşeurilor. În acest moment, societatea bucureşteană asteaptă autorizaţiile de urbanism şi de mediu pentru a deschide o rampă temporară, care va putea stoca deşeuri timp de un an, însă eliberarea documentelor s-ar putea  întinde pe o perioadă mai lungă de timp faţă de cea estimată.

Rampa care ar urma să se construiască la Turda ar putea reprezenta o soluţie de compromis până se finalizează proiectele CJ, după cum se lăudau reprezentanţii administraţiei judeţene. Însă potrivit specialiştilor APM Cluj au fost depuse două dosare care nu au actele necesare, fiind incomplete. În plus, din momentul în care documentaţiile ar fi predate în formă completă, acordarea autorizaţiei de mediu ar dura minimum şase luni, în condiţiile în care firma ar putea să obţină certificat de urbanism. Aşadar, presupusa rampă temporară de la Turda nu ar putea intra "în joc" în octombrie, când expiră înţelegerea autorităţilor cu cei de la Oradea.

Centrul de Management al Deşeurilor, care urma să fie edificat pe bani europeni până în 2014, nu este gata nici până în prezent, iar proiectul ar putea fi finalizat abia în 2017 sau 2018, iar până atunci deșeurile menajere din Cluj vor trebui transportate la alte depozite autorizate de stocare.

Comenteaza