Foto Sistem antigunoaie amplasat gratuit pe Criș. Primăria clujeană a dat 60.000 de euro

Sistem antigunoaie amplasat gratuit pe Criș. Primăria clujeană a dat 60.000 de euro
Sistemul cu reținerea deșeurilor creat de cei doi IT-iști din Oradea | Foto: Ebihoreanul
Sistem antigunoaie amplasat gratuit pe Criș. Primăria Cluj a dat 60.000 de euro
Sistem antigunoaie amplasat gratuit pe Criș. Primăria Cluj a dat 60.000 de euro

Doi tineri informaticieni din Oradea au creat din banii lor un utilaj care adună flacoanele de pe râul Crișul Repede pe care l-au amplasat. Primăria Cluj-Napoca a dat 60.000 de euro pe țeava care să blocheze deșeurile care vin din Florești.

Utilajul Dravir 1, botezat după prenumele celor doi iniţiatori, Dragoş şi Virgil, a fost montat şi prezentat în faţa reprezentanţilor Administrației Bazinale a Apei (ABA) Crişuri şi a prietenilor curioşi. În perioada următoare, funcţionalitatea lui va fi verificată de specialiştii ABA, conform Ebihoreanul.

După câteva luni de muncă, tinerii au montat pe râu un utilaj uriaş care curăţă singur râul de peturi şi de alte gunoaie ce plutesc pe suprafaţă. Ecologişti convinşi, au făcut sistemul pe banii lor şi nu cer niciun leu pentru folosirea lui. "Am considerat că nu mai putem să ne vedem de treaba noastră zi de zi şi să ignorăm poluarea din mediul înconjurător. Am decis să ne implicăm şi să facem în aşa fel încât, cu ajutorul tehnologiei, să creăm un impact pozitiv asupra naturii", a explicat Dragoş Rus.

Pe lângă job-urile pe care le au, au fondat împreună platforma Wesupply.xyz, un site unde se găsesc oferte de branduri de haine, încălţăminte şi accesorii. Pentru fiecare comandă făcută prin portalul lor, Dragoş şi Virgil îşi asumă să facă o faptă bună pentru mediu. Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, cei au făcut primul proiect pe banii lor. Dravir 1 este un utilaj care a fost montat în cantonul ABA Crişuri, la marginea satului Tărian.

Utilajul în formă de pâlnie constă în două braţe lungi şi o cuşcă, toate plutitoare. Cele două braţe din polipropilenă au fost întinse pe lăţimea Crişului şi formează un fel de barieră pe suprafaţa apei. La intersecţia braţelor se află cuşca din aluminiu, în care se vor aduna flacoanele purtate de curenţii din apă. În partea din spate, cuşca este închisă, astfel că gunoaiele nu vor putea ieşi.

Când cuşca va fi plină cu gunoaie, va trebui scoasă din apă, golită şi reamplasată. Tinerii au montat Dravir cu acordul ABA Crişuri, incinta cantonului fiind aleasă pentru ca utilajul să nu cadă pradă vandalilor. "Urmează să vedem dacă funcţionează şi cât de eficient este", a declarat directorul ABA Crişuri, Sorin Guler.

"Sunt încrezător că după ce lumea va vedea ce cantitate de gunoi adunăm de pe râu, proiectele de acest gen vor lua amploare. Noi am vrea ca un astfel de curăţător să fie pe fiecare râu din România", spune Virgil. Cei doi tineri sunt dispuşi să creeze utilajul şi pentru alte ape, însă doar după ce Wesupply va aduna mai mult profit.

Primul sistem amplasat în Cluj-Napoca a eșuat

În iulie, pentru a preveni poluarea râului Someșului și a malurilor sale cu deșeurile provenite din afara municipiului, din amonte, Primăria Cluj-Napoca a înlocuit sistemul existent de colectare a deșeurilor din zona Ștrandului Sun (cartierul Grigorescu) cu un baraj plutitor: țeavă corugată.

Înlocuirea a fost necesară deoarece vechiul sistem plutitor de colectare nu a rezistat presiunii și a fost spart de corpurile plutitoare mari care veneau din amonte: canapele, dulapuri, cotețe de animale, frigidere. Noul baraj plutitor este o țeavă corugată din polietilenă de înaltă densitate.

VEZI Nou sistem de colectare a deșeurilor de pe râul Someș

Municipalitatea a precizat că aceasta este formată din țevi structurate cu pereți dubli, peretele interior este neted și cel exterior profilat, acoperit cu un înveliș din prelată rezistentă la presiune, schimbări climatice și intemperii. "Acest tip de țeavă este recomandat pentru construcția/ instalația de canalizare pluvială, construcția de rețele de retenție - detenție pentru sisteme antiviitură, amenajări hidrotehnice.

Sistemul de iluminat cu panouri fotovoltaice și camera de supraveghere, alimentată cu energie solară, sunt funcționale și nu au suferit modificări. Deșeurile astfel colectate sunt preluate periodic de primărie prin compania de salubritate", conform Primăriei Cluj-Napoca.

Angajații ABA Someș-Tisa au realizat un control în 15 iulie,  iar în urma verificărilor au fost constatate depozite de deșeuri menajere și de construcții atât pe malul drept al râului Someșul Mic (aval de puntea pietonală zona Barajului Florești II), cât și pe malul stâng. Primăria Florești a fost sancționată contravențional cu 75.000 lei.

Reprezentanţii ABA Someș-Tisa s-au mobilizat după ce, în timpul Someş Delivery, doi tineri activişti au publicat un videoclip, filmat într-o plimbare cu caiacul între Cluj-Napoca şi Floreşti, în care au surprins munţi de gunoaie pe amebele maluri ale râului. Organizatorii Someș Delivery au inițiat o petiție pentru igienizarea malurilor râului.

VEZI Amendă pentru Florești pentru gunoaiele de pe Someș

Comenteaza