Sistemul-fantomă de deşeuri al judeţului: a ratat faza I, dar intră în faza a II-a. Când va fi gata

Sistemul-fantomă de deşeuri al judeţului: a ratat faza I, dar intră în faza a II-a. Când va fi gata
Clujul ar fi trebuit să aibă de anul trecut un sistem de management al deşeurilor modern, iar Europa ne-a oferit resursele financiare să îl construim, însă lucrările sunt departe de a fi încheiate.

Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) intră în faza a doua. Miercuri, consilierii judeţeni au votat depunerea proiectului spre finanţare prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de 131.491.404 lei fără TVA, din care 98%, adică 128.861.576,45 lei urmează să fie rambursaţi de autoritatea contractantă, iar 2%, adică 2.629.828,09 lei fără TVA, de Consiliul Judeţean Cluj. În seama autorităţii contractante mai cade TVA-ul, în valoare de 26.298.281 lei. CJ are de achita chetuieli neeligibile în valoare de 51.429.956 lei.

Banii ar urma să fie folosiţi pentru închiderea vechilor depozite de deşeuri şi realizarea drumurilor de acces.

Consilierii judeţeni au fost de acord cu depunerea cererii de finanţare, dar, logic, au pus întrebări referitoare la faza întâi. Lucrările la prima fază a proiectului vor continua, în paralel. Aşa cum se ştie, SMID ar fi trebuit terminat demult, dar au apărut diferite probleme care au cauzat întârzieri uriaşe. Judeţul Cluj a pierdut 18 milioane de lei, care se întorc la Uniunea Europeană. „Avem acceptul UE să trecem la faza a doua. Ni s-a comunicat că se pierd banii, nu şi proiectul. Vom primi fonduri pentru lucrările care au mai rămas de executat din exerciţiul financiar 2014-2020", a spus Diana Coman, şefa Serviciului Dezvoltare Locală din Consiliul Județean Cluj.

Consiliul Judeţean încearcă să îşi recupereze în instanţă banii pierduţi. O parte din lucrări au fost plătite, deşi erau neconforme, iar pentru acest lucru firma de inginerie care a urmărit evoluţia şantierului s-a ales cu mai multe procese. De asemenea, un întreg deal a dispărut, iar CJ a făcut plângere penală împotriva firmei pe care o suspectează de furt de pământ, Napoca Construcţii.

„Nu am executat silit încă pe nimeni, dar am făcut toate demersurile să ne recuperăm banii", a spus Mariana Raţiu, directorul Direcției de dezvoltare și investiții din aparatul CJ.

În 2015, când obiectivul trebuia să fie terminat şi predat la cheie, erau finalizate doar staţiile de transfer din judeţ, trei la număr, care nu pot fi autorizate şi date în folosinţă până la terminarea întregului proiect. De asemenea, s-au cumpărat echipamente, care momentan nu sunt de niciun folos. Toate celelalte obiective începute sunt în diferite stadii de finalizare. Celula de depozitare are doar săpătura făcută potrivit proiectului, în rest toate lucrările care s-au executat la ea sunt neconforme.

Întrebată când vor fi gata lucrările, Mariana Raţiu a spus că este nevoie de peste un an şi jumătate. „În două săptămâni lansăm licitaţia, apoi urmează perioada de contestaţii, iar după aceea lucrările efective vor dura 18 luni", a spus Raţiu, care i-a asigurat pe consilieri că lucrările la faza I vor fi terminate în acelaşi interval de timp. Aşa că potriviţi-vă ceasurile: în aprilie 2018 s-ar putea să vedem în sfârşit încheiat acest centru-fantomă.

Reprezentanţii PSD au cerut ca, măcar de această dată, evoluţia lucrărilor să fie urmărită îndeaproape, pentru a nu mai apărea întârzierile uriaşe de până acum. „Eu cred că prin lansarea fazei a II-a se ascunde de fapt eşecul fazei I", a spus social-democrata Laura Pop-Chiorean.

La şedinţa consiliului judeţean de miercuri au fost prezenţi 32 dintre cei 37 de consilieri. Printre absenţi s-au numărat chiar preşedintele Alin Tişe şi vicepreşedintele Vakar Istvan.

 

Comenteaza