Sistemul GIS ar fi putut ajuta la salvarea victimelor accidentului aerian

Sistemul GIS ar fi putut ajuta la salvarea victimelor accidentului aerian
Dacă ar fi implementat proiectul GIS (Geographic Information System), Consiliul Judeţean ar fi putut oferi, luni, date concludente despre locul în care s-a prăbuşit aeronava. Nu s-au alocat, însă, fonduri pentru acest sistem.

Se ştie că momentul salvării victimelor din tragicul accident aviatic petrecut în zona Beliş a fost îngreunat de lipsa coordonatelor de identificare a locului în care s-a prăbuşit aeronava. Consiliul Judeţean a aprobat, încă de anul trecut, un proiect ce viza implementarea sistemului GIS, iar acesta ar fi putut asigura date concludente despre spaţiul în care a căzut avionul. Din nu se ştie ce motiv s-a amânat implementarea acestui proiect, iar pentru că că echipele de salvare n-au avut informaţii certe în privinţa locului în care a căzut avionul, au bâjbâit ore în şir pe zeci de kilometri în căutarea victimelor.

Propunerea privind realizarea unui centru de informaţii de utilitate publică, la nivelul Consiliului Judeţean, care să proceseze şi să stocheze informaţiile pentru a putea fi utilizate în diverse domenii precum cartografiere, planificarea rutelor, studii de impact asupra mediului etc, ar fi putut fi extrem de util în procesul căutării victimelor accidentului aviatic petrecut la Beliş, arată surse din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Laboratorul de Teledetecţie şi GIS.

Propunerea privind implementarea sistemului GIS în instituţia Consililui Judeţean a fost lansată încă de anul trecut şi a şi fost aprobată de plenul consilierilor. Numai că executivul administraţiei judeţene nu a găsit reusurse financiare pentru a implementa acest proiect.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, susţine acest proiect şi spune că nu a renunţat la el, chiar dacă n-a fost implementat în timp util. Totuşi, el nu crede că acest centru de informaţii ar fi putut grăbi operaţiunile de salvare a victimelor. „Chiar sunt de părere că acest proiect trebuie aplicat însă nu cred că ne-ar fi ajutat în cazul acestui accident. Nu văd cum putea fi înregistrat, exact, locul în care s-a produs accidentul. Tehnic, nu văd cum se putea realiza acest lucru", a spus Uioreanu.

Se ştie că sistemul GIS a fost conceput pentru a procesa datele unui obiect definit prin amplasare geografică şi având un set de atribute asociate (date descriptive) grupate în baze de date. Concret, GIS furnizează informaţii în format digital despre obiecte din lumea reală, identificate prin poziţia lor geografică. Consilierul judeţean Steluţa Racolţa, cea care a iniţiat implementarea acestui proiect, a explicat că nu se pune problema înregistrării prăbuşirii avionulului, ci a determinării coordonatelor în care s-a produs accidentul. „Acest sistem ar fi putut oferi toate detaliile perimetrului în care a căzut avionul, mai ales că una dintre victime a oferit telefonic o serie de coordonate. În modul acesta, echipele de salvare nu ar mai fi fost împrăştiate pe zeci de kilometri ci s-ar fi concentrat într-un singur punct şi timpul de intervenţie ar fi fost mult mai scurt", a spus Racolţa. Implementarea proiectului prevedea înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Judetean Cluj, format din câţiva specialişti în domeniul procesării informaţiilor GIS dar şi echipamente (hardware), programe (software), date de intrare (informaţia), metode - proceduri (analiza sistemului).

Comenteaza