Șoarecele săritor de stepă nu va bloca dezvoltarea Apahidei

Șoarecele săritor de stepă nu va bloca dezvoltarea Apahidei
| Foto: Facebook.com/primariaapahida.ro

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, în cazul extinderilor de situri Natura 2000, nu este inclusă și comuna Apahida.

Potrivit apahida.ro, dezvoltarea comunei a fost pusă în pericol de propunerea Organizației NATURA 2000 de a extinde aria unor sit-uri protejate în care s-a descoperit că trăiește o specie pe cale de dispariție de șoarece, mai precis șoarecele săritor de stepă. 

Șoarecele de mesteacăn sudic este o specie de șoarece de mesteacăn din familia Dipodidae. Se găsește în Peninsula Balcanică, Ucraina, România, sudul Rusiei și o locație izolată în Ungaria, în zona de peisaj protejat Borsodi Mezőség. Subspecia maghiară este în pericol critic și este strict protejată.

Șoarecii găsiți la Apahida fac parte din subspecia maghiară, iar pentru că sunt pe cale de dispariție sunt atât de protejați de lege. Primarul Grigore Fati și-a arătat indignarea față de propunerea biologilor de la Natura 2000 și le-a explicat că hărțile aduse în discuție nu mai corespund cu situația din teren și că o parte din zona propusă pentru extindere este deja construită.

Miercuri, 22, aprilie, a venit comunicatul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în acest caz. „Extinderea siturilor Natura 2000 în Comuna Apahida. În urmă cu câteva săptămâni v-am adus la cunoștință o situație generată de propunerea de extindere a unui sit Natura 2000 pe teritoriul Comunei Apahida – Dealul Tarcea, pentru a asigura o arie de protecție pentru șoarecele săritor de stepă.

Așa cum spuneam atunci, am participat la o dezbatere publică organizată online în data de 26 martie 2021, unde ne-am expus opinia împotriva propunerii Agenției pentru Protecția Mediului Cluj. Ulterior am trimis un punct de vedere argumentat, cu ajutorul Conf. Univ. Dr. Alexandru-Sabin Bădărău de la Universitatea “Babeș-Bolyai”.

Ieri ni s-a comunicat de la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj că în recomandările lor pentru extinderile de situri Natura 2000 nu este inclusă și comuna noastră. Apreciem deschiderea lor la situația dată. Acum, ne propunem să identificăm cât mai multe oportunități pentru a crește suprafața de teren împădurit în comuna Apahida, iar Dealul Tarcea este una dintre zonele prioritare”, a transmis edilul Apahidei, Grigore Fati.

Șoarecele săritor de stepă nu va bloca extinderea Apahidei

Comenteaza