Somaţie pentru Casarom

Somaţie pentru Casarom
Primăria va impune termene clare pentru realizarea investiţiei.

Municipalitatea intenţionează să reglementeze situaţia celor 50 de hectare din zona Borhanci, concesionate Societăţii pentru Dezvoltarea Construcţiei de Locuinţe Casarom acum aproape zece ani. în acest sens, pe ordinea şedinţei Consiliului Local de astăzi se află un proiect de hotărâre, care vizează impunerea unor termene concrete de demarare a lucrărilor de construcţie pentru locuinţele din zona Borhanci.

 

Respectivul proiect face referire însă la doar 11 hectare din cele 50 concesionate de către forul local în 1999 societăţii Casarom. Acestea au făcut obiectul negocierilor purtate de reprezentanţii societăţii cu fostul edil Emil Boc, în 2006, discuţii în urma cărora s-a adoptat şi o hotărâre de consiliu.

 

Prin acel act s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea ansamblului rezidenţial Casarom - etapa I - Colonia Borhanci pentru un teren de 11 ha din totalul de 50, destinat exclusiv construcţiei de locuinţe şi pentru care societatea s-a angajat să realizeze racordurile la utilităţi pe propria cheltuială. Termenul negociat în acest sens era de trei ani şi a expirat deja.

 

 La şedinţa de astăzi, consilierii locali vor decide instituirea unui nou termen, de o lună, pentru depunerea documentaţiei complete în vederea obţinerii autorizaţiei de construire pentru cele 11 hectare care fac obiectul Planului Urbanistic de Detaliu, ce se constituie în Faza I a ansamblului rezidenţial Borhanci. Asta înseamnă că, dacă proiectul va fi adoptat, Casarom trebuie să depună până în 17 aprilie dosarul complet pentru autorizare, în caz contrar municipalitatea va diminua suprafaţa concesionată din Borhanci cu cele 11 hectare.

 

Contractul iniţial dintre Primăria Cluj-Napoca şi Casarom pentru concesionarea a 50 de hectare de teren în Borhanci, destinate construirii a 1.000 locuinţe, încheiat la începutul lui 1999, prevede ca obligaţie a Consiliului Local executarea lucrărilor de viabilizare a terenului, urmând ca predarea-primirea terenului să fie făcute eşalonat, în tranşe de 5 hectare, în funcţie de introducerea reţelelor edilitare. în 2001, printr-o altă hotărâre, focul local s-a angajat să utileze zona conform unui PUZ, în limita suprafeţei de 78 de hectare din suprafaţa totală de 85,9 ha pe care o deţine în zona Borhanci.

 

“Aşa de bine a fost făcut acest contract, că nu putem în prezent să dispunem măsuri pe terenul nostru. Terenul de 50 de hectare este al Primăriei şi e blocat. Casarom s-a angajat în 2006 să viabilizeze terenul şi să înceapă construcţia în trei ani. Vrem să ştim ce au de gând”, a declarat primarul Sorin Apostu. El a adăugat că municipalitatea este dispusă să negocieze cu Casarom “tot ceea ce mai este de negociat”. “Nu se pune problema ca noi să avem alt plan cu terenul. Nu discutăm de vise până nu avem realitatea în mână”, a atras atenţia edilul.

 

Pe de altă parte, reprezentantul Casarom, Constantin Panaite, a declarat că proiectul stagnează din cauză că zona ridică probleme serioase legate de introducerea utilităţilor.

 

“PUD-ul este valabil până în 26 iunie, deci mai avem timp să solicităm autorizaţia de construire. Noi am avut probleme cu introducerea utilităţilor. Am iniţiat demersurile, dar ne-am trezit că nu avem teren la stradă (zona vechii şcoli din Borhanci - n.red.) unde să montăm staţia de pompe pentru apă şi gaz.

 

Nu putem să punem staţiile ca la Bucureşti, sub drum. Distanţa de la începutul străzii şi până la şcoala veche este de 3.200 de metri. Reţeaua de apă se opreşte la 1.200 de metri, plus mai este o conductă privată prin curţile oamenilor. Reţelele sunt suprasaturate”, a afirmat Panaite.

 

 El a menţionat că doreşte să depună documentaţia şi să atace proiectul cu 40 de unităţi locative. “Acum este o perioadă dificilă. Am avut finanţare, însă acum este mai complicat. Nimeni nu s-a apucat de marile cartiere plănuite cu Primăria tot în 2006, când am negociat şi noi investiţia din Borhanci”, a completat reprezentantul Casarom.

Comenteaza