Someşul şi Cetăţuia aşteptă concursuri între arhitecţi

Someşul şi Cetăţuia aşteptă concursuri între arhitecţi
Următoarea competiţie pentru reamenajarea unui spaţiu public al oraşului vizează pietonalizarea străzii Kogălniceanu, promite primăria, după anunţul pentru Piaţa Mihai Viteazul.

Următoarele obiective luate în calcul pentru a fi regândite în urma unor competiţii între proiectanţi sunt Dealul Cetăţuii şi malurile Someşului, susţine arhitectul şef al oraşului, Ligia Subţirică.

Primul din seria de concursuri pe care le promite administraţia locală după mulţi ani de pauză de la această practică vizează reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, obiectiv pentru care a fost semnat un protocol de colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România. Următorul spaţiu public pentru care se va organiza un concurs este str. M. Kogălniceanu, a declarat primarul Emil Boc. Nu s-a renunţat la ideea unui parking în zonă, dar aceasta a primit o variantă nouă: un garaj subteran automat, cu lift, cu acces dintr-o stradă secundară, astfel încât artera să se transforme în pietonală. Calendarul de concurs va fi anunţat în perioada următoare.

„Eu cred că vom avea cel puţin încă două concursuri, în afară de cele pentru Piaţa M. Viteazul şi str. Kogălniceanu: unul pentru Cetăţuie şi un altul pentru amenajarea malurilor Someşului", a menţionat Subţirică. Arhitecţii propuneau încă de anul trecut un concurs de idei pentru amenajarea Cetăţuii, un obiectiv de prim rang al oraşului. Dealul are nevoie de consolidări, de legături cu oraşul şi de un proiect solid pentru valorificarea punctului de belvedere. În acest caz însă administraţia are de rezolvat problema proprietăţilor din zonă. Amenajarea zonei trebuie gândită unitar pe întreaga suprafaţă, necesitând astfel cooperarea cu proprietarii privaţi, iar soluţia se poate identifica în urma unei competiţii, subliniază arhitecţii.

Deocamdată, primăria a obţinut de la societăţile Unita şi Banca Transilvania dreptul de folosinţă pentru un teren de doar 2.600 de mp în zona hotelului Belvedere. Clujul are în ultimii ani puţine exemple de proiecte selectate în urma unor concursuri, acestea fiind subiect de controverse: amenajarea Bd. Eroilor şi a Pieţei Unirii (care încă nu este pus în practică potrivit proiectului câştigător), Centrul Cultural Transilvania sau Biblioteca Centrală Universitară. "Ordinul Arhitecţilor din România susţine practica organizării de concursuri pentru spaţiile publice. Se află în pregătire sau în derulare proceduri pentru zone din Sibiel (Sibiu), Râmnicu Vâlcea, Craiova, Bistriţa", a menţionat Şerban Ţigănaş, preşedintele organizaţiei.

„Este o abordare de bun augur, Ordinul Arhitecţilor - filiala Transilvania consideră acest pas ca fiind unul benefic pentru o dezvoltare viabilă a oraşului pe termen lung şi ca o dovadă de asumare a unui spirit conform aşteptărilor de la o candidată la titlul de Capitală Culturală. Competiţia de arhitectură este un instrument transparent de selectare a soluţiilor, un instrument care permite oraşului să apeleze la inventivitatea şi abilitatea unei comunităţi largi de profesionişti", au transmis reprezentanţii OART, înainte de semnarea protocolului cu primăria pentru pregătirea concursului pentru Piaţa Mihai Viteazul.

Arhitecţii au dezbătut la Cluj promovarea concursurilor. Specialiştii militează pentru organizarea de asemenea competiţii în defavoarea licitaţiilor pe sistemul preţul cel mai mic atunci când se caută soluţii pentru obiectivele din spaţiul public. OART a organizat anul trecut chiar o dezbatere cu scopul de a demonstra potenţialul concursului de arhitectură în îmbunătăţirea calităţii spaţiului public. Printre obiectivele care ar necesita reamenajare în urma unor concursuri au fost menţionate cu acest prilej malurile Someşului, zona Belvedere, fostul hotel Continental ori sediul primăriei vechi din Piaţa Unirii.

Etichete
Comenteaza