Spaimele primarului Emil Boc (II)

Spaimele primarului Emil Boc (II)
Untold Festival

Orice lucru bun este perfectibil. Nu trebuie să ne temem să avem și distracție, și civilizație.

Dintr-un motiv neclar, primarului Emil Boc îi este teamă să pună în dezbatere ora de terminare a concertelor din cadrul festivalului Untold. Consiliul Local a decis, în urmă cu câțiva ani, ca muzica de la terase să fie oprită la ora 22, ca oamenii să poată dormi. Untold are însă derogare; muzica se oprește, uneori, chiar și la 8 dimineața. ”Cum ar fi să impunem ca meciurile de fotbal din Liga Campionilor să se termine la 22, deși ora oficială de începere a acestor partide este 21.45”, a fost exemplul propus de primar.


Zilele trecute, un domn mai în vârstă, bine îmbrăcat, se plimba la orele dimineții în Parcul Central. ”Eu stau aproape de parc, dincolo de Someș. De fiecare dată când este Untold, trebuie să plecăm de acasă. Ne trepidează casa și nu se poate dormi. Se aude muzica și prin termopan. Anul acesta, vom merge la Băile Felix. Nu înțeleg de ce nu este mutat festivalul în altă parte, la Hoia sau în afara orașului. Dacă s-ar impune ca muzica să se oprească la 12 noaptea, ar fi mai civilizat. Poate nu ar mai trebui să plecăm de acasă”, ne-a mărturisit el. Ca domnul cu care am vorbit noi sunt, știți bine, mii de clujeni, care se plâng fără să se facă auziți. Fie că locuiesc în preajma stadionului, fie că stau în Zorilor sau în Gruia, ei sunt acoperiți de muzica festivalului.


Un lucru trebuie subliniat din start. NU SE PIERDE VALOAREA FESTIVALULUI DACĂ SHOW-URILE SE ȚIN ZIUA. Dacă de asta ne temem, mergem pe o pistă falsă. Am studiat problema, vă dăm exemple.


Ultra Festival se ține, an de an, la Miami, Statele Unite, și se laudă că este cel mai tare eveniment de muzică electronică din lume. Ediția din acest an, desfășurată între 23 și 25 martie, a fost suprapopulată cu vedete: Carl Cox, David Guetta, Steve Aoki, Hardwell, Armin van Buuren, Marshmello, Tiesto, Axwell Λ Ingrosso, The Chainsmokers și mulți alții s-au înghesuit pe lineup. Și au mixat peste zi. Armin van Buuren de la 7.45 într-o zi și de la 6.00 în alta. Cele mai târzii au fost concertele Axwell Λ Ingrosso și Virtual Selfie, programate de la 23.


Tomorrowland este cel mai tare festival din Europa, întins pe două weekenduri. Se organizează în orășelul belgian Boom; ediția 2018 va avea loc în 20-22 iulie, respectiv 27-29 iulie. Vin să concerteze Carl Cox, Dmitri Vegas&Like Mike, Hardwell, Armin van Buuren, Martin Garrix, Sven Vath, Paul Kalkbrenner, Solomun. Vineri și sâmbătă, muzica se oprește la 1 noaptea, duminică, la 12.


Vă mai dăm două exemple: festivalul Creamfields, programat în 23-26 august la Daresbury, între Liverpool și Manchester, Marea Britanie. Vor concerta Tiesto, The Chainsmokers, Armin van Buuren, Hardwell etc. Joi și vineri, desfășurarea se încheie la 23, sâmbătă, la 4 dimineața, duminică, iarăși la 23. În schimb, la Magnetic Festival, care va avea loc în 11 mai, la Praga, muzica unor Axwell Λ Ingrosso, Will Sparks, Jewelz & Sparks, Third Party va răsuna până la 6 dimineața. Cu deosebirea că festivalul se ține în sală.


Putem avea și muzică, și respect pentru cetățean. Și vibe, și liniște peste noapte. Și distracție, și civilizație. Fără teamă, domnule primar!

Citește și: Spaimele primarului Emil Boc (I)

 

Comenteaza