Spitalul de Copii a rămas fără locație. Terenul din Borhanci riscă să se surpe: "Ar trebui să investim 68 milioane de euro"

Spitalul de Copii a rămas fără locație. Terenul din Borhanci riscă să se surpe: "Ar trebui să investim 68 milioane de euro"

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că terenul donat de Primăria Cluj-Napoca pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii prezintă risc de alunecări, fiind vorba de un deal, iar pentru stabilizarea acestuia, CJ ar trebui să investească aproximativ 68 milioane de euro.

"Săptămâna trecută, Primăria Cluj ne-a comunicat rezultatul expertizei și a studiilor geo pentru locația din Borhanci, care arată că, fiind din nou vorba de o locație pe un deal, are risc de alunecări de teren, iar pentru a stabiliza acest deal, ar trebui să investim aproximativ 68 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că acea locație nu este potrivită", a afirmat Alin Tișe.

Acesta a declarat că forul județean reia căutarea unui teren adecvat pentru construirea Spitalului Monobloc de Copii. Printre variantele luate în calcul sunt terenuri ale unor unități militare sau ale USAMV, dar și terenuri din localitățile din zona metropolitană a Clujului.

"Va trebui să căutăm alte soluții. Împreună cu managerul spitalului de copii încercăm să găsim o altă variantă. Putem fie să luăm un alt teren, de la o unitate militară sau de la Universitatea de Științe Agricole, din terenurile pe care ei le au, dacă vor dori să ne aloce 7 hectare, cu titlul gratuit, într-o zonă care să fie potrivită, fie să trecem la varianta B, la cumpărarea de pe piață a unui teren potrivit.

Luăm în considerare și terenuri din comunele din jur, orice variantă care să fie și potrivită pentru destinația spitalului, cu acces ușor. Orice locație pe care o vom găsi o vom analiza împreună cu colegii de la Spitalul de Copii, să găsim o soluție. E foarte greu să găsim un teren așa mare care să nu fie nici departe de Cluj", a mai spus Tișe.

Spitalul Monobloc de Copii urma să fie construit în cartierul Borhanci, pe un teren pe care CJ l-a preluat de la Primăria Cluj-Napoca cu titlu gratuit. 

Spitalul Pediatric Monobloc va fi unul regional, cu 700 de paturi, unde vor fi mutate toate secțiile actuale, care în prezent funcţionează în 14 locații diferite de pe raza municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, spitalul va fi prevăzut cu săli de conferințe și laboratoare pentru studenții de la Medicină și medicii rezidenți.

Investiţie de 10 milioane euro, din banii judeţului 

Costurile pentru realizarea Spitalului Monobloc de Copii sunt estimate între 8 - 10 milioane de euro, însă valoarea reală urmează să fie stabilită prin studiul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Termenul de realizare este de 2 ani de la semnarea contractului cu constructorul. 

"Primăria lucrează deja la PUZ, proiectanții au poziționat acest obiectiv și PUZ-ul urmează să intre în Comisia de Urbanism. După ce vom deveni proprietarii acestui teren, vom demara studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuția. Încercăm să grăbim cât de mult această procedură. Speranța noastră este ca în acest an să avem autorizația de construire și să lansăm licitația. Inteția noastră este să realizăm acest spital în maxim 2 ani de la semnarea contractului", a declarat Tișe, la începutul anului, într-o conferință de presă. 

Investiţia va fi suportată integral din bugetul judeţului: "În momentul de față, toți banii pot fi asigurați din bugetul Consiliului Județean, întrucât, în anul trecut, CJ Cluj a câștigat proiecte europene retrospective de aproximativ 60 de milioane de euro, bani pe care îi putem utiliza pentru investiții. În ședința de Consiliu Judeţean vom decide ca toată această sumă să fie folosită pentru aceste obiective de investiții."

Comenteaza