Start bugetare participativă 2022! Când şi unde poţi propune proiecte pentru Cluj

Start bugetare participativă 2022! Când şi unde poţi propune proiecte pentru Cluj

Începe cea de-a cincea ediție a procesului de bugetare participativă în municipiul Cluj-Napoca. Clujenii pot propune proiecte pentru şase domenii, iar cele mai votate vor fi finanțate și implementate de Primărie.

Începând de astăzi și până pe 3 iulie, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani, au ocazia să propună proiecte pentru dezvoltarea orașului, implicându-se în procesul de bugetare participativă prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 400.000 euro (TVA inclus), iar propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele șase domenii:

1. Alei, trotuare şi zone pietonale;

2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

3. Spații verzi și locuri de joacă;

4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

5. Infrastructură educațională și culturală;

6. Oraşul digital.

Calendarul procesului de bugetare participativă online pentru anul 2022 este următorul:

  • 14 iunie – 3 iulie – depunere proiecte
  • 4 iulie – 2 octombrie – analiza proiectelor
  • 3 octombrie – 6 noiembrie – vot proiecte
  • 7 noiembrie – 13 noiembrie – validare vot proiecte
  • 14 noiembrie – afișare rezultate finale

"Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada 14 iunie – 3 iulie, cu sprijinul Primăriei. La Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi din perioada de depunere (de luni până vineri), între orele 10:00 – 17:00, funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte pe platformă și vor oferi informațiile necesare", transmite Primăria Cluj-Napoca.

Bugetarea participativă cuprinde următoarele etape:

Înregistrarea participanţilor: înregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota. Persoanele care au participat la edițiile anterioare ale procesului de bugetare participativă și s-au înregistrat deja pe platformă, nu au nevoie de o nouă înregistrare.

Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor.

Votul cetăţenilor: votul are loc într-o singură etapă, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care au obținut cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Regulamentul procesului este disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Comenteaza