Start "furat". Lucrările la Tetarom IV au pornit înainte să se dea ”undă verde” GALERIE FOTO

Start
Deşi ordinul de începere a lucrărilor la Tetarom IV s-a semnat miercuri, firmele constructoare au început să lucreze încă de marţi. ZIUA de CLUJ a mers la faţa locului şi a văzut cum arată terenul ce va găzdui noul parc industrial, dar şi ce cred locuitorii zonei despre proiect.

Noul parc industrial Tetarom IV se construieşte la ieşirea din comuna Feleacu. Cu toate acestea, puţină lume ştie care este amplasamentul exact al terenului. După unii, terenul se află "la ieşirea din Feleacu, după ce se trece de viaduct, înainte de a intra în Vâlcele".

Alţii te îndrumă înapoi spre Cluj, din nou după viaduct, în zona şoselei de centură, "undeva pe partea dreaptă, aşa ştiu". Cel mai bine a ştiut să spună managerul unei benzinării situate chiar înaintea viaductului în cauză: "se urcă pe centură, se trece de partea şerpuită şi undeva în vârful dealului, pe partea dreaptă, ar trebui să fie". Acolo l-am găsit și noi.

Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat miercuri, acestea au început marţi

Odată ajunşi în vârful dealului respectiv, terenul se observă fără probleme. La intrarea pe acesta este un semn mic, pe care scrie simplu „Atenţie, şantier în lucru!". Având o suprafaţă de 85 ha, nu-l poţi acoperi cu privirea. Începe de la terminarea şerpuirii din şoseaua de centură ce duce de la Vâlcele la Apahida, până la un pâlc de pădure situat la o distanţă destul de mare faţă de intrarea în şantier. În spate, se mai vede în depărtare încă un pâlc de pădure. Terenul se continuă şi după acesta: „nu-l poţi vedea cu ochii de aici", spune un muncitor aflat pe şantier.

De altfel, sunt deja prezente două excavatoare, un cilindru compactor şi un camion în care se încarcă pământul excavat, alături de zece muncitori. Lucrătorii aparţin de două dintre companiile însărcinate cu lucrarea: ACI şi Nord Conforest.

Munca a început abia săptămâna aceasta, spune un reprezentant al Nord Conforest. Mai precis, au pornit lucrările de marţi. Şi cei de la ACI susţin acelaşi lucru, spunând că „numai de câteva zile am început, că abia acum am obţinut aprobarea". Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat abia miercuri. La atletism, asta se numeşte "start furat".

Momentan se lucrează la terasarea terenului, iar intrarea pe acesta este plină de mormane de pământ. Aici se va construi "o parcare mare, o primă clădire, plus terasa alocată pentru fabrici şi uzine, cum s-ar spune. Zona de sud, sud-est e pregătită pentru un parc fotovoltaic", după cum a spus în urmă cu câteva săptămâni directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Pentru ca să termine lucrarea în termenul contractual de 20 de luni, muncitorii nu au timp de pierdut. "Trebuie să ne mişcăm repede", zice şeful de şantier al firmei Nord Conforest.

Păreri contrare din partea sătenilor

Dacă firmele constructoare s-au apucat din timp de lucru, pentru locuitorii satului Feleacu proiectul nu este unul de prea mare interes. Abia jumătate dintre cei intervievaţi au auzit de construirea parcului Tetarom IV la ieşirea din localitatea lor. Unde va fi amplasat acesta nu ştie mai nimeni.

Unii îşi doresc venirea noilor investitori în zonă pentru că vor fi create noi locuri de muncă. "Îi bine că o să găsească de lucru cei de pe-aicea care n-au ce lucra, dar pe mine nu mă ajută mai cu nimica, că io lucru în Franţa", spune unul dintre săteni, oprindu-se pentru câteva secunde din munca la un gard.

Alţii, printre care şi managerul benzinăriei care ne-a îndrumat spre şantier, aşteaptă să fie finalizate lucrările pentru a atrage mai mulţi clienţi: „sper că se face ca să vină lumea aicea să ia carburant".

Există, însă, şi o parte din locuitori care nu au auzit deloc de Tetarom IV, dar nici nu cred că o să se facă ceva. „Eu, domnişoară, habar n-am cine-s ăştia, Tetaromu'. Da' nu o să se facă nimic în România până-i Ponta, când pleacă ăştia doi o să vină generaţiile voastre aicea. Îs generaţii nenorocite... Aaa, ştiu acuma unde ziceţi, mai îs 4 km de acolo şi se dă de groapa de gunoi de la Feleacu, da' nu să face nimica, îi o ţară nenorocită", este părerea unui alt locuitor al comunei, de vreo 65 de ani.

Acest punct de vedere este, într-o anumită parte, împărtăşit de alţi doi săteni, soţ şi soţie, care cred că "e jale ce ţară am ajuns, nici în cap nu mi-o trecut, nici puşcat nu mai rămân în zonă; pentru tineri îi jale, ajungi aproape de 30 de ani şi nu-ţi găseşti un loc de muncă". Totuşi, ei susţin că proiectul poate ajuta tinerii din comună.

Problemele locale triumfă în faţa venirii unor investitori străini

Invariabil de opinia pe care locuitorii comunei Feleacu o au faţă de construirea unui nou parc industrial la ei în zonă, toţi îndreaptă discuţia spre problemele lor. "Eu am un teren aicea pe care-l dau pe gratis la un oengeu, da' nu vrea primăria să l-il dea", spune un bătrân pe bicicletă.

Cei doi soţi sunt îngrijoraţi de situaţia deplorabilă în care au ajuns livezile ce înconjoară satul: „pe vremea lui Ceauşescu livada era pe profit cu 1 miliard de lei, vă daţi seama, 1 miliard. Îs 1.400 ha care o rămas în paragină şi nu ştiu de ce şi nu ştiu dacă mai poate fi salvată".

Un alt sătean, cu coasa în mână, e nemulţumit de lipsa apei curente: „noi nu avem apă în casă, sunt trase conductele, dar nu au decât vreo două uliţi apă şi nici canalizare nu este".

Lucrările la parcul industrial Tetarom IV vor fi realizate de către asocierea formată din ACI Cluj, Electromontaj, Nord Conforest şi Erbi Prodcom, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 36,3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Lucrările ar trebui să fie gata în 20 de luni.

Teodora DEMIAN

 

 

Etichete
Comenteaza