Statuile Clujului se pregătesc de 1 Decembrie centenar

Statuile Clujului se pregătesc de 1 Decembrie centenar

Statui importante primesc un ''duș'' până la 1 Decembrie.

1 Decembrie este și despre statui, pare să considere primăria. Clujul a ratat ocazia de a avea, de ziua națională, un momument dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, deși l-a bugetat. În schimb, instalează altele, iar celor existente ‘’le face duș’’.

Două monumente importante ale orașului au intrat, de miercuri, într-un proces de spălare, curățare și conservare: statuia lui Avram Iancu și Monumentul Memorandiștilor, celebrul clopot de pe Bd. Eroilor. Ambele lucrări au același executant: societatea Tecna Sicom Cluj. Costul lucrărilor este asemănător: 17.800 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, pentru statuia cu tulnice, 17.500, fără TVA, pentru clopot.

În paralel, urmează să fie amplasate statuile lui Iuliu Maniu și Iuliu Hossu. Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. 

Statuia lui Maniu este aprobată de municipalitate, dar realizată exclusiv din donația academicianului Emil Burzo. Lucrarea va fi amplasată în Piața Ștefan cel Mare și îi va ține de urât lui Baba Novac. Va fi amplasată pe trotuarul din preajma zidului vechi cetăți a Clujului, la 11 metri depărtare de acesta, pe spațiul public.

Pe de altă parte, primăria a alocat 388.000 de lei pentru monumentul dedicat cardinalului Iuliu Hossu, care va fi instalat pe esplanada noii catedrale greco-catolice. Și Hossu este un erou al Marii Uniri. A fost cel care a citit la 1 Decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

În fața catedralei metropolitane, luna aceasta vor fi amplasate alte două statui: Bartolomeu Anania și Nicolae Ivan. Lucrările vor sta față în față și vor avea fiecare 2,80 m înălțime.

Luna aceasta va fi redezvelit monumentul ecvestru al lui Mihai Viteazu, reabiltat împreună cu întreaga piață. La începutul anului, grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan a suferit intervenții pentru reparații la soclu, prin completarea cu plăci de travertin noi și remontarea celor vechi.

Comenteaza