Taxa de intrare în parcul Iuliu Haţieganu nu poate fi eliminată. Care este motivul

Taxa de intrare în parcul Iuliu Haţieganu nu poate fi eliminată. Care este motivul
Clujenii nu se vor putea bucura în următorii ani de acces gratuit în incinta Parcului Sportiv Dr. Iuliu Haţieganu. După ce săptămâna trecută liberalul Ioan Bîldea a solicitat Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) să găsească o soluţie pentru a elimina taxa de intrare în baza sportivă, conducerea instituţiei arată că acest lucru este imposibil din cauza unor clauze contractuale prevăzute în proiectul de modernizare a parcului.

Consilierul local PNL Ioan Bîldea i-a solicitat, în urmă cu o săptămână, rectorului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Ioan Aurel Pop, să elimine taxa de intrare existentă în prezent la intrarea în Parcul Iuliu Haţieganu, care se află în administrarea universităţii. Liberalul s-a arătat atunci interesat de găsirea unei soluții financiare de susținere a cheltuielor bazei sportive din bugetul municipiului, în vederea eliminării aceastei taxe, astfel încât clujenii să poată folosi parcul, sau măcar o parte a acestuia, gratuit.

Conducerea universităţii explică faptul că, după modernizare, UBB este obligată prin contract să menţină veniturile existente (care include şi taxa de ecologizare) pentru a oferi, în mod gratuit, accesul gratuit pe infrastructura construită din fonduri europene. Astfel, cheltuielile de administrare a parcului este imposibil să fie suportate din bugetul municipiului Cluj-Napoca, atât timp cât municipiul nu este nici propritar, nici administrator al acestui obiectiv.

Parcul Iuliu Haţieganu a trecut, în ultimii ani, printr-un amplu proces de modernizare. Parcul dispune acum de un teren sintetic de fotbal de peste 100 de metri, terenuri de beach volley, baschet şi handbal. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 3 - îmbunătăţirea infrastructurii sociale, valoarea totală a proiectului fiind de 25,3 milioane de lei. Conform datelor furnizate de UBB, anul trecut, universitatea a investit 22,5 milioane de lei, în timp ce cheltuielile anuale au fost în valoare de 3,4 milioane de lei.

La inaugurarea lucrărilor, managerul proiectului de reabilitare a parcului, Dan Lazăr, a specificat că nu se poate vorbi despre o taxă de intrare în parc, ci despre o taxă de ecologizare. Accesul în parc este permis, fără plată, pentru 110.000 de studenţi şi cadre didactice ale tuturor universităţilor din Uniunea Universităţilor Clujene, în timp ce restul persoanelor sunt nevoite să scoată din buzunar o taxă de 2 sau 3 lei (pentru accesul în parc, respectiv pentru accesul pe pista de atletism).

Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu, aflat în proprietatea Universităţii Babeş-Bolyai, nu este un parc public, ci un campus sportiv al UBB care cuprinde sediul şi bazele de pregătire didactică ale Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Complexul de Nataţie, Hotelul Universitas, Căminul Studenţesc Sport XXI etc. De altfel, în parc sunt găzduite spaţii de cazare pentru studenţi şi sportivi de performanţă, au loc activităţi didactice cu studenţii şi pregătiri ale sportivilor de performanţă, toate necesitând măsuri de securitate sporită.

"Prof. Univ. Iuliu Haţieganu, fost rector al universităţii noastre, cel care a donat acest teren, a solicitat, în mod expres, ca parcul să fie folosit în regim gratuit de studenţii universităţilor clujene şi de cadrele didactice ale acestor instituţii, pentru încurajarea sportului de performanţă şi a celui de masă", menţionează Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, în răspunsul oferit lui Bîldea.

Chiar dacă solicitarea de eliminare a taxei din parcul Iuliu Haţieganu a venit din partea unui liberal, colegii de partid nu se arată solidari cu acesta şi susţin că filiala municipală PNL nu este de acord cu eliminarea taxei. Aşadar, liberalii clujeni au trimis un comunicat de presă, semnat de copreşedintele PNL Cluj-Napoca Dan Tarcea, prin care îşi exprimă susţinerea faţă de poziţia UBB în ceea ce priveşte modul de administrare a parcului Iuliu Haţieganu. "Este absolut firesc ca proprietarii de drept să decidă cu privire la regulamentul intern şi modul de exploatare a acestei proprietăţi. PNL Cluj-Napoca nu este de acord cu cererea de eliminare a taxei de intrare în parc în valoare de 2 lei pentru cei care doresc să viziteze parcul, alţii decât studenţii care beneficiază de gratuitate", se arată în comunicatul PNL.

Comenteaza