Taxă specială pentru turism, la Cluj. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie

Taxă specială pentru turism, la Cluj.  Va intra în vigoare de la 1 ianuarie

Primăria Cluj-Napoca vrea să īncaseze 5 lei de la fiecare turist care ne vizitează orașul.

În ședința ordinară a Consiliului Local de miercuri, 19 decembrie, va fi supus la vot proiectul prin care municipalitatea dorește să impună o taxă de 5 lei/turist pe noaptea de cazare. Taxe similare există în foarte multe dintre țările Europei. Plătitorii acestei taxe sunt toate persoanele care beneficiază de servicii de cazare în campingurile, pensiunile, aparthotelurile, hostelurile și hotelurile din oraș.

Banii se rețin la sursă de structurile de cazare. Taxa va fi încasată de instituțiile de cazare turistică și virate lunar în bugetul local. Acestea vor fi colectate prin Direcția de impozite și taxe locale într-un cont unic. Primăria a anunțat și ce va face cu banii rezultați.

Fondul a fost instituit pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Cluj, prin Direcția Generală de Comunicare, dezvoltare locală și management de proiecte, cu scopul de a atrage mai mulți turiști, de a crește calitatea serviciilor turistice, de a dezvolta proiecte turistice inovative, respectiv de a promova produse locale și gastronomia tradițională.

În ultimii ani, numărul turiștilor a crescut foarte mult la Cluj. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în perioada 1-30 iunie 2018, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4.822 de camere, cu 9.813 locuri.

În primul semestru au fost cazaţi 289.811 turişti, din care 64.029 străini (22,1% din total). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul străinilor a crescut cu 10,4%. Cei mai  mulţi străini provin din Ungaria (10.328), Germania (8.086), Italia (7.156), Marea Britanie (4.434), Franţa (3.833).

Comenteaza