Terase mai mari în centrul Clujului, în contextul pandemiei

Terase mai mari în centrul Clujului, în contextul pandemiei

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație pentru închiriere terasele și chioșcurile multifuncționale din Piața Unirii și de pe Bulevardul Eroilor. Operatorii economici au cerut spaţii mai mari şi amânarea licitaţiilor, în contextul pandemiei de coronavirus. 

"Cerem să amâne licitaţiile, pentru a putea avea o discuţie cu municipalitatea. Noi am trimis un memoriu, în care ne-am exprimat dorinţele. Fără a angaja cheltuieli din partea Consiliului Local, noi am putea extinde amenajarea teraselor pe o perioadă limitată de timp, pentru a putea supravieţui. Am discutat cu proiectanţii de la Planwerk pentru a vedea cum am putea face, fără a degreva frumuseţea oraşului", a spus Mircea Buteanu, proprietar de terase în Piața Unirii. 

Edilul Emil Boc a declarat că, potrivit legii, licitaţiile nu pot fi amânate, însă municipalitatea a găsit o formă prin care să ajute industria restaurantelor care are terase în centrul Clujului. "Licitaţia e obligatoriu de organizat pe lege pentru că în 22 mai a expirat dosarul pentru nouă operatori şi următorii trei în 3 august. Noi suntem obligaţi să facem licitaţia, confom planului urbanistic zonal (PUZ).

Sunteţi şi rămâneţi acolo, nimeni nu vă opreşte să vă derulaţi activitatea. Acel PUZ este sfânt, nu putem lărgi sfera de licitaţie a teraselor. Sunt foarte serios preocupat de partea a doua a solicitării dvs. Sunteţi un sector direct afectat.

Vă rog, fiecare proprietar de terasă, adresaţi o cerere la primărie în care solicitaţi 2-4-6 mp, de cât aveţi nevoie fiecare, solicitaţi certificat de urbanism şi, după ce ne consultăm cu Planwerk, pentru situaţia excepţională de anul acesta, şi cu alţi factori de decizie, să vedem ce putem face.

Măcar pe un anumit interval de timp, ca să se poată face şi curăţenia şi aprovizionarea. Noi, cu autorizările provizorii, până la final de octombrie, care nu au legătură cu cele prevăzute în PUZ, am putea să mergem mai departe. Prin asta dorim să vă sprijinim direct. Hai ca în 10-14 zile să facem cadrul legal!".

840 mp sunt disponibili pentru 12 terase pe latura vestică a Pieței Unirii. Durata minimă de închiriere este 5 ani, iar prețul minim cu care se va porni la licitație este de 48 lei/mp pe lună. Același preț minim de pornire se aplică și în cazul teraselor de pe Bulevardul Eroilor, cu o durată de închiriere tot de cinci ani. Este vorba de 377 mp pentru nouă terase pe acest bulevard central al Clujului, în zona pietonală.

Chioșcurile multifuncționale se închiriază tot pentru cinci ani. Pentru C1 și C2, de pe latura vestică a Pieței Unirii, prețul minim de închirere este de 2.489 lei/lună. Cât privește cele șase chioșcuri multifuncționale de pe Bd. Eroilor, prețul diferă. Pentru C1, C2 și C3 prețul minim de pornire este 1.836 lei/lună, iar pentru C4,C5 și C6, primăria vrea să obțină o chirie minimă lunară de 1.734 lei.

Documentațiile pentru organizarea acestor licitații au fost aprobate la ședința de Consiliu Local de miercuri. Terasele au fost deschise în România în 1 iunie, iar operatorii economici sunt nevoiţi să respecte mai multe reguli de igienă şi de distanţare socială. 

Etichete
Comenteaza